blog | werkgroep caraïbische letteren

Juliana, moeder van het volk – over koningschap en emancipatie

10-jarig jubileumvoorstelling in de regie van John Leerdam

 

Stichting Julius Leeft! presenteert haar 10-jarig jubileumvoorstelling Juliana, moeder van het volk in het weekend van 19 en 20 december in de Stadsschouwburg Amsterdam. Juliana is de tiende voorstelling in de reeks van muzikale theaterreadings in de regie van John Leerdam. Na Claus! (2010), die in de aanwezigheid van toenmalig Koningin Beatrix in première ging, is dit opnieuw een muzikale reading over een lid van het Nederlands Koningshuis. Hoe duur was de suiker?, Kain Pikul II en Tikkop waren eerdere muzikale producties van SJL.

 

Juliana

Met Thom Hoffman, Job Cohen, Raymi Sambo, Izaline Calister, Kenneth Herdigein, Gerda Havertong, Raoul Heertje, Guikje Roethof, Yoeri Albrecht, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Paulette Smit, Pieter Hilhorst e.v.a.
Première zaterdag 19 december, 20.00 uur, Stadsschouwburg Amsterdam

Muzikale theaterreading
Opnieuw worden er speciaal voor het jaarlijkse SJL-event nieuwe songs en teksten geïnspireerd op het thema geschreven en begeleid met historische filmfragmenten. Diverse coryfeeën uit de politiek, kunst en wetenschap schrijven mee aan de productie of staan op het podium.

Juliana, moeder van het volk – een verhaal over koningschap en emancipatie
Hoe houd ik het koninkrijk, mijn gezin en mijn gedachten bij elkaar?

Juliana, moeder van het volk is een ode aan een menselijke vorstin en moeder van vele dochters. Wijlen koningin Juliana is een vrouw die land en gezin bij elkaar probeert te houden. Zij gelooft erin dat wanneer wij de Ander, de Vreemdeling beter behandelen, zelf een beter mens worden. Dat geldt zeker voor haar houding ten opzichte van de koloniën; zij gelooft dat ook dankzij hen, wij kunnen zijn wie we zijn.

Als koningin is Juliana een zelfverzekerde vrouw die betrokken is bij de wereldpolitiek, maar tegelijkertijd worstelt ze met haar afhankelijkheid van haar echtgenoot Prins Bernhard. In een tijdperk waar mannen het nog voor het zeggen hebben en vrouwenemancipatie net opkomt, ontwikkelt Juliana zich van een afhankelijke vrouw tot een zelfstandige koningin.

Door haar voorbeeld – als koningin, echtgenote en werkende moeder – gaf Juliana vrouwen in het gehele koninkrijk de ruimte om zich ook te ontwikkelen en is zij heden ten dage nog steeds een voorbeeld voor hoe vrouwen om kunnen gaan met het vervullen van hun diverse levensrollen.

 

Manoushka Zeegelaar Breeveld

Manoushka Zeegelaar Breeveld. Foto © Nataly Linsey

Te zien
Juliana is te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam: zaterdag 19 december, 20.00 uur (première) en zondag 20 december, 14.30 uur. Kaarten via www.ssba.nl.

Credits
idee, regie John Leerdam teksten Paulette Smit, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Pieter Hilhorst, Yoeri Albrecht, Remco Meijer, Daniela Tasca liedteksten Guus Pengel composities, muzikale leiding Harto Soemodihardjo spel Thom Hoffman, Job Cohen, Raymi Sambo, Kenneth Herdigein, Gerda Havertong, Raoul Heertje, Guikje Roethof, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Paulette Smit e.v.a. zang Izaline Calister, Manoushka Zeegelaar Breeveld e.v.a.

 

Pieter Hilhorst

Pieter Hilhorst. Foto © Nataly Linsey

Juliana wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Julius Leeft! en Stadsschouwburg Amsterdam.

Stichting Julius Leeft! geeft op theatrale wijze vorm aan pijnpunten van de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit. SJL viert in 2015 haar tienjarig bestaan.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter