blog | werkgroep caraïbische letteren

Jules de Palm: ‘Ik ben met Kloos en Perk opgegroeid…’

door Walter Palm

Naast de ‘grote vier’ als de meest bekende auteurs van Curaçao – Cola Debrot, Boeli van Leeuwen, Tip Marugg en Frank Martinus Arion – zijn er ook andere interessante schrijvers van dit eiland, zoals Julius Philip (Jules) de Palm (1922-2013). Hij was onderwijzer op Curaçao en Aruba, studeerde Nederlands in Leiden en promoveerde op een dissertatie over Het Nederlands op de Curaçaose school (1969).

Jules de Palm. Foto © Aart G. Broek

De Palm was actief op cultureel gebied. Hij was jarenlang vicevoorzitter van de Stichting voor Culturele Samenwerking (Sticusa). Hij was tot zijn pensionering in 1982, hoofdcoördinator van het Centraal Bureau Toezicht Curaçaose Bursalen. Vanuit die functie kreeg hij veel te maken met jongeren en verschillen tussen de Nederlandse en de Curaçaose cultuur. Ook verzorgde hij voorlichtingsprogramma’s voor de radio. 

Jules de Palm was mederedacteur van de Antilliaanse Cahiers (1955-1967) – een serie uitgaven van Antilliaanse literatuur – en redacteur van de herdruk van de Encyclopedie van de Nederlandse Antillen (1985). Hij was ook nauw betrokken bij de uitgave van het Verzameld werk van Cola Debrot (1985-1989). In 1995 kreeg Jules de Palm de Cola Debrotprijs, dat is de hoogst haalbare onderscheiding op Curaçao, voor zijn bijdrage aan de literatuur. Jules de Palm was ook een veelzijdig schrijver in het Papiaments en Nederlands.

Lees hier verder op literatuurgeschiedenis.org

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter