blog | werkgroep caraïbische letteren

Jubileumjaren uit de geschiedenis van Suriname

Roomsch-Katholieke gemeente.
De tweede vestiging. Inrichting van het eerste kerklokaal.

Het jaar 1937 herinnert aan de tweede vestiging der Roomsch-Katholieke Missie, 150 jaren geleden. De eerste vestiging had plaats onder gouverneur Van Sommelsdijck en werd opgeheven na het overlijden van den laatsten der drie priesters: Fredericus van den Hofstadt, Thomas Fuller en Petrus Crol, in 1686.

In 1786 kregen de Katholieken, na herhaalde pogingen om de vrije openbare godsdienstoefening en erkenning als zelfstandige gemeente, vrijheid van godsdienstoefening, doch onder zeer beperkende voorwaarden.

De H. Congregatie tot Voortplanting des geloofs in Rome vaardigde inmiddels het besluit d.d. 28 Nov. 1785, waarbij zij, overwegende dat de R. Katholieken in de Nederlandsche kolonie Suriname verstoken zijn van kerkelijke bedienaren, om hun Sacramenten en andere geestelijke hulpmiddelen te verstrekken; wijders dat hun door de bestuurders der kolonie de vergunning is verleend, om vrijelijk den katholieken godsdienst uit te oefenen, besloot de Surinaamsche Missie in te lijven bij de Hollandsche Missien en twee seculiere of reguliere priesters hierheen te zenden.

17 October 1786 landden de priesters Albertus van Doornik en Adrianus Kerstens te Paramaribo.

Zij kochten een huis aan de Wagenwegstraat van den kommandant der troepen, later gouverneur-Gen., J.F. de Frederici.

Het benedenhuis werd als pastorie gebruikt en boven werd kerk gehouden.

1 April 1787 werd de eerste plechtige Mis met inwijdingsrede in de nieuwe kerk gehouden.

Op 16 Augustus van hetzelfde jaar werd door het Hof beschikt dat dit gebouw van huurwaarde vrijgesteld zou zijn, zoolang het voor kerkelijke diensten werd gebruikt.

Na de sluiting der kerk andermaals – vermoedelijk 1 Maart 1793 – vertrok pastoor Eeltjens naar Nederland en werd de pastorie verhuurd. Het pand is later verkocht aan S. van Lierop, die het verbouwde, en is thans eigendom van de Hervormde kerk.

[uit De Gids; Almanak voor Suriname 1937. Paramaribo: A.W. Marcus, 1936. Nu integraal gedigitaliseerd opgenomen in de Digitale Bibliotheek Nederlandse Letteren]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter