blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Jubeljaar’ slavernij krijgt 8,5 ton

De gemeente Amsterdam stelt 850.000 euro beschikbaar voor ‘jubeljaar’ 2013-2014, waarin wordt herdacht dat het in 2013 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. Op 14 augustus 2014 is het tweehonderd jaar geleden dat de handel in slaven werd verboden. De herdenkingsactiviteiten beginnen op 1 juli 2013 tijdens de jaarlijkse herdenking in het Oosterpark van de afschaffing van de slavernij. Het geld wordt ter beschikking gesteld aan een stichting die op zoek moet naar sponsorgeld. ”Om de Stichting 2013 te kunnen positioneren als stedelijk en landelijk coördinatiepunt voor de programmering, is het van belang dat ze volledig onafhankelijk is. De stichting moet ook zo worden gezien en geen formele banden met betrokken instellingen in Amsterdam hebben,” aldus de gemeente. De stichting moet ‘draagvlak verwerven en samenwerking aangaan met alle partijen op dit gebied’.

In het bestuur van Stichting 2013 zitten Joan Ferrier (dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname), Franc Weerwind (D66-politicus van Surinaamse afkomst, burgemeester van Velsen), John Leerdam (voormalig Tweede Kamerlid PvdA), Derrel Winter (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis), Marianne Markelo (kenner en consulent van de winti- en de marroncultuur) en Roelof Koops (oud-directeur van het Zeeuws Archief).

Educatief programma
De herdenking valt samen met die van andere gebeurtenissen, zoals de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 en de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel, vierhonderd jaar geleden. De gemeente wil dat er een educatief programma over de slavernij komt voor scholieren. Het Tropenmuseum programmeert een tentoonstelling over slavernij en mogelijk besteedt het Amsterdam Museum er aandacht aan in combinatie met de herdenking van vierhonderd jaar grachten. Het is de bedoeling dat in De Balie en op universiteiten discussiebijeenkomsten komen over slavernij.

De geschiedenis van Amsterdam is vervlochten met die van de slavernij. Amsterdam was mede-eigenaar van de West Indische Compagnie, die een hoofdrol speelde in de slaven- en goederenhandel met de koloniën in Noord- en Zuid-Amerika.

[uit Het Parool, 8 november 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter