blog | werkgroep caraïbische letteren

Jozef Klas en zijn beelden, een overzicht

door Nico Eigenhuis


Jozef Ludwig Klas (1923-1996) volgde zowel opleidingen in Suriname als Nederland en exposeerde ook in die beide landen. In de loop der jaren kreeg hij een aantal belangrijke opdrachten. Laten we zijn gerealiseerde beelden en ontwerpen eens kort belichten.

“De Inheemsen” / Jozef Klas

De inheemsen 
Bij Albina is van Jozef Klas het beeld voor de inheemsen te vinden. Het is een uniek eerbetoon aan Suriname’s oorspronkelijke bevolking.
Kwakoe
Het beeld werd op 1 juli 1963 onthuld door ‘Jopie’ Pengel ter gelegenheid van 100 jaar Emancipatie (afschaffing van de slavernij), een gebeurtenis die wordt gevierd onder de naam Keti Koti, het verbreken van de ketenen. Kwaku is een Afrikaanse dagnaam die verwijst naar de woensdag van 1 juli 1863 toen de Emancipatie plaats vond. Om het beeld te realiseren was een Comité Vrijheidsbeeld in het leven geroepen, een damesgezelschap onder leiding van mevrouw Ursula Breeveld-Silos. 

Onthulling “Kwakoe”

Ruben 
In 1966 overkwam Jozef Klas een groot persoonlijk drama zijn zoon Ruben kwam om door verstikking in een koelkast. Jozef vertaalde deze gebeurtenis in een ontroerend beeldje dat in de Palmentuin te vinden is. 
Mama Sranan
Het beeld Mama Sranan (Suriname) voor het kabinet van de president draagt symbolisch vijf kinderen, Inheems, Hindoestaans, Javaans, Chinees en Creools.

Jozef Klas ~ Mama Sranan

Pater Weidmann
Leonardus Josephus (Jozef) Weidmann (1899 -1962) was een Nederlandse pater die werkzaam was in Suriname. Hij stond daar bekend als pater Weidmann en was oprichter van een politieke partij en een vakbond. Zijn door Jozef Klas vervaardigde beeld is te vinden aan de Dr. Sopie Redmondstraat. 

Nadat hij een aantal jaren in Nederland verbleef keerde hij in 1972 terug naar Suriname. Omdat hij van het Ministerie van Algemene Zaken jarenlang geen duidelijkheid kreeg over zijn positie zou Jozef Klas in 1978 in hongerstaking gaan en zich vastketenen aan zijn beeld “Kwakoe”.

Jopie Pengel (buste; ontwerp)
In 1972 maakte Jozef Klas het ontwerp van een buste voor Johan Adolf Pengel. Tot zijn teleurstelling werd het niet aangekocht.
Nationaal Monument (ontwerp)
In 1974 gaf het Surinaamse persbureau Prinfo in het kader van de week van de vrijheid de opdracht met een beeld eer te betonen aan Suriname’s opstandleiders Boni, Mathura, Martopawiro en Kaikusi. Jozef Klas ontwikkelde een miniatuur dat in werkelijkheid zo’n 13 meter hoog had moeten worden
Kappel en Fajks (nimmer onthuld)
Voor de bij “Operation Grasshopper” in 1959 te Palumeu verongelukte  vliegeniers Ronald Kappel en Vincent Fajks maakte hij een monument dat nooit is onthuld niet meer bestaat.

1 comment to “Jozef Klas en zijn beelden, een overzicht”

  • Goede dag, Vandaag wa sik aan het opruimen en kwam een foto van Jozef Klas tegen, En de reden waarom ik U dit schrijf is dat ik geen afbeelding van hen op internet ben tegen gekomen.

    Heeft U daar belangstelling voor. Ik bezit ook een beeld dat door hem gemaakt is, Dat heb ik van hem gekregen, Waarom? Ik ben een veel jongere vrouw en had interesse in sieraden maken en deed dat op een school waar Jozef aan het beeldhouwen was. Op een gegeven moment kwamen wij in gesprek en hij vertelde mij over zin familie in Suriname en hij had soms moeilijkheden met alles op te schrijven dus heb ik hulp aangeboden. Dan kwam hij 1x per maand ons (mijn ouders en mij ) opzoeken en ik deed toen zijn administratie. Daar was hij meer dan blij mee, Ook at hij altijd mee want dat hoort zo in onze familie, Toen Suriname zelfstandig werd is hij terug gegaan, Heb nog ene poosje met zijn vrouw geschreven en later was het voorbij..Misschien kunt u hier wat mee. Vriendelijke groer, J. Hermine Halm

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter