blog | werkgroep caraïbische letteren

Joyce Pereira wint eerste Ibisprijs

door Audry Wajwakana

Paramaribo — “Schrijf! Het houdt je jong, je gedachten scherp!” Dat was zaterdagavond de boodschap van de zeventigjarige Joyce Pereira aan seniorenburgers, nadat ze in het Self-Reliance Auditorium werd bekroond met de Ibisprijs Suriname 2022. De nieuwe literatuurprijs van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Taalunie, die voor het eerst werd uitgereikt, is bedoeld om Surinaamse taalkunstenaars die creatief omgaan met teksten in het Surinaams, Nederlands of een andere Surinaamse taal te waarderen en te stimuleren.

Joyce Pereira (midden) met het beeld van Hanka Wolterstorff. Tweede van links Ismene Krishnadath. Tweede van rechts Helen Chang, vertegenwoordigster van de Taalunie. Foto Audry Wajwakana

Pereira sleepte de prestigieuze [nu al! – red. CU] award in de wacht voor haar prozastuk ‘Ik ben Jermain’. “Een moedig en eerlijk verhaal, waarin een jongeman zijn leven in de gevangenis beschrijft. Een rauwe vertelling uit het leven gegrepen. Geschreven met een sterk oog voor details met overtuigende dialogen, vol observaties die onmiskenbaar van binnenuit zijn opgetekend”, verwoordde hoofdjury Chandra van Binnendijk het juryrapport van het winnende verhaal. Met haar verhaal won Pereira de hoofdprijs van duizend euro. De trofee, die zij erbij kreeg, is een kunstwerk van Hanka Wolterstorff, gesponsord door Readytex Art Gallery.

“Schrijf! Het houdt je jong, je gedachten scherp!”

Joyce Pereira

Er waren ruim 39 inzendingen: proza (18), poëzie (17), toneelscripts (2) en filmscripts (2). De jongste deelnemer was twaalf jaar en de oudste 72. Alle inzendingen werden in een longlist naar genre gecategoriseerd, waarna de jury een shortlist van vijf genomineerden opstelde. Los van Pereira ging het om Ismene Krishnadath (negen kindergedichten), Bidjawatie Lachhunsing (‘Sid wordt brandweerhulp’), Hariandi Todirijo (‘De cd van de stilte’) en Kevin Headley (‘De kleermaker’).

V.l.n.r. Joyce Pereira, Ismene Krishnadath, Bidjawatie Lachhunsing

Krisnadath ontving een bijzondere erkenning voor haar inzending van negen kinderversjes. Lachhunsing kreeg de aanmoedigingsprijs voor haar proza ‘Sid wordt brandweerhulp’. De uitreiking van de Ibisprijs Suriname was officieel de laatste activiteit in de Week van het Nederlands die van 1 tot en met 8 oktober duurde.

[uit de Ware Tijd, 9 oktober 2022]

Tableau de la troupe van alle inzenders.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter