blog | werkgroep caraïbische letteren

Journalisten weggebleven van Covid-19 persconferentie

De ‘persconferentie’ van het Covid-Managementteam onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin is vandaag gehouden zonder journalisten. Dit, uit protest tegen de weinige ruimte die geboden wordt aan journalisten om vragen te stellen. Diverse mediahuizen volgen al enige tijd de pers-update vanuit een afstand. Een klein deel van de journalisten dat ter plekke aanwezig was, kwam vaak niet tot zijn recht. Op veel vragen worden er ook geen concrete antwoorden gegeven. 

Vicepresident Ashwin Adhin op de Covid-19 update woensdag. (Beeld: NII)


De voorzitter van de Surinaamse Journalisten Vereniging, Carla Boetius, heeft het probleem enkele malen aangekaart. Er is ook een onderhoud hierover geweest met luitenant-kolonel Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid. Aangegeven werd dat de inleidingen veel te lang zijn. Sommige mededelingen kunnen gewoon op de Covid-website worden geplaatst. Wat kwaad bloed zette, is dat sinds vrijdag tot tweemaal toe de geplande persconferentie werd uitgesteld, zonder enig overleg. 
Na de mededelingen van president Desi Bouterse over verlenging van de Covid-maatregelen met twee weken, waren er heel wat vragen. Journalisten werden verwezen naar de persconferentie. Toch bleek dat informatie werd verschaft via het Nationaal Informatie Instituut en een buitenlands medium, terwijl diverse media 24 uur per dag nieuws brengen. De persconferentie is in feite ‘rechtstreeks praten met het publiek’, waardoor onnodig zaken herhaald worden. 
Door Veira is beloofd dat zaken beter aangepakt zullen worden, maar in de praktijk is dat nog niet gebleken. Adhin heeft woensdag aangegeven dat met diverse groepen een evaluatie wordt gepleegd over de afgelopen dertig dagen waarin het luchtruim is afgesloten en de periode van de lockdown. In elk geval zijn er behoorlijk wat missers met de media. Er is ook eerder gesteld dat journalisten niet hoeven te bellen met autoriteiten, want de informatie wordt op de dagelijkse persconferentie gegeven. Deze bijeenkomsten zijn intussen 3 x per week geworden, maar ook deze frequentie wordt niet gehaald. 

[van Starnieuws, 15 april 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter