blog | werkgroep caraïbische letteren

Journalisten geweerd bij proces terreurverdachten

De rechterlijke macht heeft besloten geen journalisten toe te laten op de zitting van de terreurverdachten Raoul A. en Nasser I. De broers werden geboeid afgevoerd naar de rechtszaal. Journalisten kregen te horen dat ze uit veiligheidsoverwegingen de zitting niet mogen bijwonen. Journalisten zijn onaangenaam getroffen door dit besluit. Sinds de aanvang van de zitting wordt er verslag gedaan over het proces. De media voelen zich ernstig beknot door de maatregel.

 

De terreurverdachten Naser I. en Raoul A.

 

Dit besluit van de griffie, belast met beveiliging van de kantongerechten en de rechterlijke macht, is genomen op basis van de eerdere dreiging. Via social media werd gedreigd om gebouwen op te blazen en vijftig personen te doden als de broers Nasser I. en Raoul A. niet zouden worden vrijgelaten. De persoon die het dreigement uitte, deelde mee namens de Islamitische Staat (IS) te handelen.

De twee broers wordt verweten dat zij een aanslag aan het voorbereiden waren in juli 2017 en dat ze betrokken zijn bij de terreurgroep IS. De verdachten ontkennen zich aan de ten laste gelegde feiten schuldig te hebben gemaakt. Er is een lijvig strafdossier tegen de verdachten.

Journalisten kregen geen toegang tot het rechtsproces van de terreurverdachten.

De broers hebben de Nederlandse nationaliteit. Niet alleen journalisten zijn geweerd, maar ook de Nederlandse consul en de eerste ambassadesecretaris mochten de zitting niet bijwonen. Journalisten die de zitting, zoals gebruikelijk wilden bijwonen, zijn onaangenaam getroffen door deze maatregel. “Wat voor gevaar kunnen wij vormen voor de rechtsstaat?” verzucht een van de journalisten, nadat meegedeeld werd dat het proces achter gesloten deuren zal plaatsvinden.

[van Starnieuws, 15 juni 2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter