blog | werkgroep caraïbische letteren

Journalist Wilfred Lionarons overleden

Wilfred Lionarons, oud-journalist en gewezen hoofdredacteur van Vrije Stem, is zaterdag [5 mei 2015] overleden in een zorgcentrum in het Limburgse Eijsden (Nederland). Lionarons wordt door velen beschouwd als de nestor van de Surinaamse journalistiek.

Wilfred-Lionarons

Wilfred Lionarons

Lionarons was hoofdredacteur en eigenaar van het kritische Surinaamse dagblad Vrije Stem. Hij stond op de dodenlijst van het militaire regime onder leiding van Desiré Bouterse, maar ontsnapte in december 1982 aan de Decembermoorden, doordat hij enkele dagen in de Verenigde Staten was. De militairen staken zijn drukkerij aan de Nassylaan in brand en maakten daarmee een einde aan de krant, die geen blad voor de mond nam. Militairen die post hadden gevat bij het brandend pand, hebben een brandweereenheid weerhouden om het vuur te blussen. De drukkerij werd totaal verwoest. De hoofdredacteur week daarna uit naar Nederland.
Na zijn vlucht naar Nederland, werkte Lionarons als journalist bij Amnesty International in Amsterdam en was hij columnist bij de Weekkrant Suriname. Hij heeft nooit meer een voet in Suriname gezet, omdat de daders van de Decembermoorden nooit zijn berecht. Ondertussen heeft het parlement enkele jaren geleden een amnestiewet aangenomen, waarmee een aan de gang zijnde strafzaak tegen de meer dan twintig verdachten is gestremd. Bouterse, sinds 2010 president, is hoofdverdachte van de vijftien moorden in het Fort Zeelandia. Lionarons is 89 jaar geworden.

 

[uit De West, 5 mei 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter