blog | werkgroep caraïbische letteren

Joseph Sickman Corsen

dichter op het raakvlak van twee eeuwen
door Fred de Haas

Het leven van Joseph Sickman Corsen zou zich afspelen op het raakvlak van twee eeuwen in de toenmalige Nederlandse Antillen, nu het autonome Land Curaçao waar veel verschillende culturen naast elkaar bestonden en elkaar, tot de dag van vandaag, hebben beïnvloed.

Onder invloed van die culturele verscheidenheid ontwikkelde Joseph Corsen, evenals veel andere inwoners van het eiland, een meervoudige identiteit waarvan de rijke schakeringen duidelijk tot uiting kwamen in zijn leven en werk als muziekleraar, uitvoerend musicus en dichter.

Joseph Sickman Corsen
Joseph Sickman Corsen

Corsen in de ogen van anderen / Wie was Jo Corsen? En hoe werd hij door ánderen gezien? 
Een van de antwoorden op die vragen kunnen we vinden in het tijdschrift El Imparcial van 1917 waarin de Curaçaose componist José María de Lima, de volgende jeugdherinnering aan zijn muziekleraar Jo Corsen noteerde. Ik citeer.

‘Corsen was, overigens, de goedheid en welwillendheid in persoon. Zodra hij me zag ging hij achter de verticale, klankrijke Rachalspiano zitten die zijn woonkamer sierde en begon de mooiste klanken uit de toetsen te halen. Hij was één en al gevoel. ‘Een krachtige aanslag hoeft niet altijd de voorkeur te hebben’, zei hij. Let maar eens op deze passage van Chopin. En op dit stuk van Grieg. De aanslag moet nauwkeurig, buigzaam, verleidelijk en fijntjes zijn’.

Op Zondagmiddag 22 september 2019 heeft in de Paleiskerk in Den Haag een drukbezocht concert plaatsgevonden ter ere van de Curaçaose musicus en dichter Joseph Sickman Corsen. De volledige tekst van de lezing die Fred de Haas op die middag gaf over Corsen als (literair) kind van zijn tijd, is hier te lezen en te downloaden:

Een kort fragment uit de lezing kan hier worden beluisterd:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter