blog | werkgroep caraïbische letteren

Jos de Roo – ter afscheid

Als onderdeel van de afsluitende fase van zijn leven nodigde Jos de Roo familie en vrienden uit op zijn tachtigste verjaardag, zondag 18 september jl., om afscheid van hem te nemen. De literair criticus en journalist ontwikkelde zich – mede door jarenlang verblijf in Suriname, Curaçao en Aruba – tot een goed geïnformeerde kenner van ‘de West’.

Tijdens zijn afscheidsreceptie haalden een tiental aanwezigen herinneringen op aan ervaringen met De Roo en zijn werk, waaronder Michiel van Kempen, Maria C. Plantz en Aart G. Broek. Laatstgenoemde sprak de onderstaande woorden.

Jos de Roo met Maria Plantz (l) en Michiel van Kempen (r)

Jos de Roo: Vrijheidsstrijder

Mijn eerste kennismaking met jou, Jos, vond plaats in 1980 door het bestuderen van jouw Antilliaans Literair Logboek. Ik schreef er een van mijn eerste besprekingen over. Lovend vroeg ik aandacht voor je boek in Literair Paspoort, een keurig tijdschrift uit de Amsterdamse grachtengordel.
Lastiger was het om de bespreking eveneens onder te brengen in Caraïbisch Forum, want zo liet de redactie mij weten ‘letteren’ behoorden de – in Marxistische termen – ‘bovenbouw’ toe en daar wilde het links-revolutionair geïnspireerde redactieteam eigenlijk geen aandacht aan besteden. De klassenstrijd en het niet minder heftige gevecht tegen het kolonialisme zouden er maar door worden afgeleid.
Na een gesprek met een van de revolutionaire redactieleden in – herinner ik het mij juist? – het grand café Restaurant 1 e klas in het centraal station van Amsterdam lukte het mij toch om jou en mij de emancipatie in de koloniën binnen te loodsen.
Jij en ik – en, zo mogen we misschien wel aannemen, de aanwezigen hier – weten, ja wisten ook toen al dat niets zo ‘bevrijdend’ werkt als het lezen van literair werk, je erin te verdiepen, erover te schrijven, publiceren, in discussie te gaan – vooral dat werk uit ‘de West’: Suriname, de Caribische eilanden.

Hoe bevrijd, zélf bevrijd door dat werk, zul jij je weg voortzetten … Veel dank dat je mij en velen met mij op sleeptouw hebt genomen op het revolutionaire traject …

Aart G. Broek / Ermelo, 18 september 2022

on 19.09.2022 at 9:43
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter