blog | werkgroep caraïbische letteren

Jörgen Tjon A Fong brengt 1984

Op 16 februari vindt in Theater Bellevue, Amsterdam de première plaats van de nieuwe voorstelling van Urban Myth: 1984. Een theatrale belevenis, geïnspireerd op de gelijknamige roman van George Orwell, waarin regisseur Jörgen Tjon A Fong het publiek confronteert met de hedendaagse Big Brothers. De tekst is van Marjolijn van Heemstra, dramaturgie van Robbert van Heuven, spel van Wouter van Oord en Thirsa van Til.

George Orwell had in 1948 al een vooruitziende blik toen hij in zijn roman 1984 zijn visie op de toekomst van de westerse wereld toonde. Een aantal van zijn fantasieën zijn inderdaad waarheid geworden. Zelfs nog veel uitgebreider en beter dan hij ooit had kunnen denken. En wij genieten met volle teugen van die hoogstandjes die ons leven verrijken!

Op Hyves en Facebook zijn je vrienden keurig in kaart gebracht, je bonuskaart registreert elke aankoop en je internetprovider al je interesses. Waar je bent, is via je mobiele telefoon te achterhalen. Gewoon omdat het zo handig, efficiënt en makkelijk is.

Prettig idee ook, dat de overheid criminelen, buitenlanders en ander vreemd gespuis registreert en in de gaten houdt. Lekker veilig. Totdat je per ongeluk zelf geregistreerd staat in een categorie waar je niet thuishoort. Want hoe worden al je privégegevens echt gebruikt? Wie zegt er dat daar geen misbruik van gemaakt wordt? Kies maar: eng idee of niets aan te doen!

1984 is geïnspireerd op het gelijknamige boek en toont in een collage van verhalen de Big Brothers van nu. Als bezoeker neem je plaats in het decor waar de acteurs je dicht op de huid zitten. Zij houden je nauwlettend in de gaten. Loop je mee met het Systeem of probeer je er tegen in te gaan? 1984 laat zien dat Orwell’s verhaal juist nu actueler is dan ooit.

Check het blog voor de laatste ontwikkelingen: 1984 blog

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter