blog | werkgroep caraïbische letteren

Jonge schrijver presenteert acht talen in nieuwe dichtbundel

door Audry Wajwakana

Paramaribo – ‘Another Day’ is de titel van de nieuwe dichtbundel van de 23-jarige Rainer ‘Rain’ Karioredjo. Voor deze bundel heeft de schrijver gebruikgemaakt van acht verschillende talen: Nederlands, Engels, Sranan, Javaans, Hindi, Spaans, Chinees en Koreaans. Behalve de gedichten in het Engels hebben de anderen in de overige vreemde talen allemaal een Engelse vertaling.

karioredjo rainer

Rainer Karioredjo Foto: Collectie Rainer Karioredjo

De schrijver heeft ook gebruik gemaakt van haiku’s (Japanse dichtkunst) en de gedichten zijn geïllustreerd met tekeningen. De schrijver presenteert het boek op 28 september bij de maandelijkse openbare bijeenkomst van Schrijversgroep ’77 in Tori Oso.

Zelf spreekt en schrijft Karioredjo Nederlands, Javaans, Sranan, Engels en Spaans. “De overige talen kan ik alleen begrijpen”, zegt hij. De schrijver maakte vijf jaar geleden zijn debuut met het boek Talented waarin verschillende korte verhalen zijn opgenomen. Hiermee werd hij de jongste schrijver van Schrijversgroep ’77. Geïnspireerd door het eerste boek wilde hij zijn andere talenten (gedichten schrijven, spreken van verschillende talen en tekeningen …red.) in dichtvorm tot uiting brengen. “De gedichten zijn daarom autobiografisch”, zegt de schrijver.

Karioredjo schreef vanaf zijn achtste korte verhalen en filmscripts waarin hij hoopte als acteur een rol te kunnen spelen. De jonge schrijver, die in het district Nickerie woont, benaderde op zijn dertiende (film)producenten in Paramaribo of zij interesse hadden in zijn scripts. “Omdat ik niet precies wist wat ik moest doen met al die verhalen bracht een leerkracht mij in contact met Ismene Krisnadath. Zij vond de verhalen goed genoeg om ze in boekvorm uit te brengen en op mijn zeventiende kwam mijn eerste boek uit.”

Behalve de boekpresentatie zullen diverse spoken word artiesten hun werk presenteren.

[uit De Ware Tijd, 20/09/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter