blog | werkgroep caraïbische letteren

Jong talent uit Curaçao: Sin Frontera, gedichten van Aline Abdul

Sinds januari 2023 worden er met de stichting Wintertuin Curaçao ontwikkeltrajecten georganiseerd met talentvolle Curaçaose schrijvers. Sin Frontera is het eerste chapbook dat is voortgekomen uit het talentontwikkeltraject voor jonge makers op Curaçao. Deze Papiamentstalige dichtbundel gaat over volwassen worden, de zoektocht naar identiteit en het verlangen naar een diverse samenleving. Hier lees je vier gedichten uit de bundel, voor de gelegenheid door Jeroen Heuvel naar het Nederlands vertaald.

Ook ik ben Curaçao

‘k Ben een cederboom,
mediterrane roots,
omringd door cactussen in
creoolse grond

Je ziet mijn stam
als immigrant,
bestempelt mijn takken
als buitenlands

Wilde je maar weten dat
het lied van mijn bladeren in
de taal van je voorouders klinkt,
dat de Caraïbische Zee mijn lijf
in doornige grond staand drenkt

Wilde je maar zien en
inzien dat ook ik,
nu eenmaal,
inheems ben.

Docente

Vanaf het eerste zonnelicht
tot rond het middaguur,
voedt ze het heir van zaadjes
met allerlei stof
en plukt tot slot
een arsenaal aan
kennis- en vaardigheidsfruit

Zodat wij t.z.t.
een oerwoud kunnen
lezen van wijs hout,
deskundig struikgewas,
dankzij de ploeger en
elke landbouwer en
zaaier tot algemeen nut
voor nu en later.

Ga nog niet weg

Ik moet eerst nog de
‘eenentwintig treden’ op
om gekleed in toga
een eed af te leggen

Ik moet eerst nog in
een witte jurk stralen,
wachten op de prins
die zijn ring om mijn vinger schuift

Ik moet eerst aan jou nog
mijn dichtbundel wijden,
met kloppend ritme en beeldspraak
van jouw liefde

Jij moet eerst nog pagina’s
die ik voor jou
bewaard heb volschrijven
in mijn levensboek

Ik wil dat je
nog heel even wacht,
tot je genegenheid
heel mijn hart
gekoesterd heeft

Gun me tijd
een reddingsvest om te doen
tegen de woeste golven
van de eenzaamheid

Ook al roept de hemel je,
vraag nog om even,
heel even maar…
zeg dat je van mij nog niet mag gaan.

Uiteindelijk!

Mijn gedachten zijn
tig jaar marathons
lopend op zoek
naar een gehoor
dat ze begrijpt

Wat was ik opgelucht
toen jij mijn woorden
in je hart verwelkomde,
mijn gedachte zich thuis voelde,
sprekend in haar eigen taal

Wat een vreugde,
toen eindelijk
een ziel dat unieke
idioom begreep van
mijn gedachten.

Aline Abdul studeert Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Curaçao met de ambitie om rechter te worden. In 2022 won zij het Nationaal Debat en werd uitgeroepen tot Student van het jaar. Aline heeft haar eigen bedrijf In Other Words, waarmee zij debatcursussen verzorgt en motiverende toespraken geeft om de ontwikkeling van jongeren te stimuleren. Haar passie voor de bewustmaking van de diverse samenleving is ontstaan door de mix van haar Libanese afkomst en haar liefde voor Curaçao. Multiculturaliteit en inclusiviteit zijn belangrijke thema’s in haar werk. Aline maakt onderdeel uit van het talentontwikkeltraject van Wintertuin

Van: Notulen van het Onzichtbare, Wintertuins online podium voor talent, experiment en verdieping.

Notulen van het Onzichtbare – een platform van De Nieuwe Oost

1 comment to “Jong talent uit Curaçao: Sin Frontera, gedichten van Aline Abdul”

  • Mogen we het origineel lezen?

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter