blog | werkgroep caraïbische letteren

Johanna Schouten-Elsenhout: belangrijke dichteres en schrijfster in het Sranantongo

door Eric Kastelein

Een klein oeuvre, maar met grote verbeeldende kracht in het Sranantongo. Ze is autodidact, houdt zich niet aan versvorm en maakt gebruik van odo’s (volkswijsheden). Michiel van Kempen betoogt in het standaardwerk Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur dat Johanna Schouten-Elsenhout (1910-1992) behoort tot de allerbeste dichters in het Sranantongo van haar generatie.

Monument voor Johanna Schouten-Elsenhout van de hand van Erwin de Vries

Haar eerste bundel Tide ete (Vandaag nog) verschijnt in 1963, de tweede bundel Aweze (Begeesterd) volgt in 1965. Het boek Sranan Pangi uit 1974 bevat een verzameling van 1075 odo’s, zegswijzen en spreekwoorden. Alle teksten zijn in het Sranantongo.

Haar borstbeeld staat sinds 8 maart (internationale vrouwendag) 2011 voor het Cultureel Centrum Suriname (CCS) aan de Henck Arronstraat. De in het gebouw ondergebrachte bibliotheek draagt haar naam. Lees daar haar boeken!

Monument voor Johanna Schouten-Elsenhout, met o de achtergrond het CCS.

Het volledige verhaal staat in ‘Oog in oog met Paramaribo’. LM Publishers, april 2020, euro 24,50.  Meer informatie op @oog in oog met Paramaribo. Volg de FB pagina en deel het verhaal.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter