blog | werkgroep caraïbische letteren

Johan Pinas, pionier moderne Surinaamse beeldhouwkunst overleden

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Suriname heeft wederom een kunstenaar verloren. Beeldhouwer Johan Pinas (88), bekend om zijn fijne afwerking, is vrijdag overleden. Het nieuws van zijn heengaan bevestigt zijn zoon Harvey Lisse. “Nee, hij is niet ziek geweest, maar lichamelijk ging hij vanwege ouderdom snel achteruit”, zegt Lisse tegen de Ware Tijd.

Kunstenaar John Pinas stond bekend om zijn fijne afwerking. Foto: Harvey Lisse  

Pinas wordt als de pionier van de moderne Surinaamse beeldhouwkunst beschouwd. Voor de jonge generatie beeldhouwers als Jhunrey Udenhout was hij een grote inspiratiebron. Udenhout leerde de kunstenaar rond 1993 kennen en bij elke ontmoeting steeg zijn bewondering voor Pinas.

Udenhout vertelt: “De manier hoe hij met het materiaal omging – en vooral zijn afwerking – was meesterlijk. Ik heb veel van hem geleerd. Hij was niet bang voor concurrentie om zijn kennis te delen, want hij had zijn manier van werken en ik had de mijne. Op den duur bewonderde hij mijn werken.”

Pinas begon eerst als bouwvakker en meubelmaker en volgde een opleiding LO-tekenen. De vaardigheden in tekenen leerde hij verder van Nola Hatterman, een vereiste om te kunnen beeldhouwen, en het boetseren bij Jo Rens. Vanwege zijn achtergrond met houtbewerking kon hij zijn kennis over de verschillende houtsoorten in zijn kunstwerken nuttig inzetten.

Het liefst werkte Pinas met houtsoorten die een fijn-nervige structuur hebben als mahonie, rode locus, bruinhart, copie of sterappel. Met deze houtsoorten maakte hij sterk gestileerde beelden, vaak van menselijke figuren. Het gezin was zijn geliefd thema.

In de jaren zestig werd de kunstenaar ontdekt door wijlen architect Harold van Ommeren. Zijn eerste solo-expositie had hij in 1964. Vanaf het daaropvolgende jaar heeft hij tien jaar prominente acte de présence op de Nationale Kunstbeurs.

De meeste van zijn werken staan bij de verschillende bankinstellingen en particulieren. Een bekend werkstuk van hem – ‘Kotomisi’ – staat in de ontvangsthal van de Hakrinbank. Het is van glimmend gepoetst mahoniehout. In 1971 ontving Pinas de ‘Gouverneur Currie Prijs’. De kunstenaar was de laatste jaren niet meer erg actief met het maken van werken.

[uit de Ware Tijd, 23/08/2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter