blog | werkgroep caraïbische letteren

Johan Fretz wint Boekhandelsprijs 2019

Johan Fretz heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2019 gewonnen met zijn roman Onder de paramariboom, heeft Boekhandel Scheltema in Amsterdam donderdag bekendgemaakt. De prijs is een literatuurprijs die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Johan Fretz met zijn moeder Virgina Brouwen, op de dag verschijning van Onder de paramariboom. Foto © Peter Sanches

Het idee voor de prijs is geïnspireerd op prestigieuze boekhandelsprijzen in het buitenland, zoals de Franse Prix des Libraires, de Deutscher Buchpreis en de Amerikaanse National Book Award. De winnaar krijgt een landelijke advertentiecampagne en een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van het boek. Daarnaast is de prijs een grote stap op weg naar een vertaling. De Boekhandelsprijs is een initiatief van boekhandelaar en voormalig De Wereld Draait Door-boekpanellid Gerda Aukes. Sinds 2017 is Novamedia sponsor van de prijs en wordt deze jaarlijks uitgereikt in Boekhandel Scheltema te Amsterdam. De Boekhandelsprijs werd dit jaar voor vijfde keer uitgereikt, vorige winnaars waren Jaap Robben, Alex Boogers, Lize Spit en Murat Isik.

Onder de paramariboom won met ruime meerderheid van stemmen. De goede zoon (Rob van Essen), Gebrek is een groot woord (Nina Polak) en Drift (Bregje Hofstede) eindigden op plaats twee, drie en vier.

Johan Fretz (1985) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en is schrijver en theatermaker. Daarnaast is hij columnist van Het Parool. In 2012 debuteerde hij met het spraakmakende Fretz 2025.

 

In het sterk autobiografische Onder de paramariboom reist hoofdpersonage Johannes Fretz – Nederlander van gemengd bloed – met zijn moeder naar haar geboorteland Suriname. Daar wordt duidelijk dat het land veel meer herkenning in hem oproept dan hij vooraf voor mogelijk had gehouden.

Van het boek is deze week ook een luxe, gebonden editie uitgekomen.

 


 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter