blog | werkgroep caraïbische letteren

Jit Narain Lezing 2018 & Jit Narain Cultuurprijs

Het Curatorium van de Jit Narain Lezing nodigt u uit voor een bijzondere activiteit, die dit jaar voor het eerst zal plaatsvinden. U wordt uitgenodigd om de 1e Jit Narain Lezing bij te wonen en de uitreiking van de eerste Jit Narain Cultuurprijs.

De Jit Narain Lezing is een jaarlijks terugkerende lezing over de Sarnámi cultuur in Nederland en Suriname. De Lezing zal alternerend worden georganiseerd in Nederland (Den Haag) en in Suriname (Paramaribo). De lezing zal gaan over onderwerpen die de Sarnámi cultuur in de meeste brede zin raken. Hierbij zal de nadruk worden gelegd op taal, literatuur, cultuur, politieke emancipatie en geschiedenis van de Surinaamse Hindostanen in Nederland en Suriname. Het gaat dan niet alleen om de balans tot nu toe, maar vooral ook om de focus op toekomstige ontwikkelingen, gestoeld op de verdiensten uit het verleden en het heden.

Jit Narain. Portret door Nicolaas Porter

Aan deze lezing is ook de uitreiking van de Jit Narain Cultuurprijs gekoppeld. Na de lezing van 45 minuten, zal de Jit Narain Cultuurprijs worden uitgereikt. Het gaat hier om een geldbedrag van € 5000,= en een speciaal hiervoor gemaakte sculptuur. Na ontvangst van de prijs zal de laureaat als co-referent 20 minuten de tijd krijgen om te reflecteren op de keynote-spreker. Vervolgens is er een korte Q&A-sessie met de keynote-spreker en de laureaat en zal er ruimte zijn om enkele vragen vanuit de zaal te stellen.

Wij nodigen u graag uit om deze bijzondere lezing bij te wonen. De toegang is gratis, maar u moet u wel van te voren aanmelden. Na afloop van de lezing zal de uitgesproken tekst beschikbaar zijn voor de aanwezigen.

Het curatorium van de Jit Narain Lezing heeft besloten om de eerste Jit Narain Lezing te houden op:

Datum: Vrijdag 31 augustus 2018
Plaats: Nieuwe Kerk
Spui 175
2511 BM Den Haag
Tijd: 20.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

De 1e Jit Narain Lezing zal worden verzorgd door prof. dr. Michiel van Kempen. De titel van zijn voordracht luidt: Herinneren, verbeelden, begrenzen; 150 jaar Hindostanen hier en daar. Na deze Lezing zal de Jit Narain Cultuurprijs worden uitgereikt aan de dichter Jit Narain.

Het programma ziet er als volgt uit:
19.15 uur Inloop
19.50 uur Iedereen naar de zaal
20.00 uur Opening bijeenkomst door curatorium
20.15 uur 1ste Jit Narain Lezing door prof. dr. Michiel van Kempen
21.00 uur Uitreiking Jit Narain Cultuurprijs door Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag
21.15 uur Laureaat houdt een woord van dank en co-refereert op de lezing
21.30 uur Q&A-sessie met Prof. dr. Michiel van Kempen en de Laureaat
22.00 uur Afsluiting lezing door het curatorium
22.10 uur Aangeklede receptie
23.00 uur Afsluiting van de bijeenkomst

Bij deze gelegenheid zal ook de Nederlandse heruitgave van een belangrijke bundel van Jit Narain verschijnen. In 1987 ontving Jit Narain de Ráhman Khán-prijs voor zijn poëzie. Michiel van Kempen ontving dezelfde prijs voor literatuurstudie. Bij die gelegenheid verscheen in Suriname de bundel Waar ben je daar/Báte huwán tu kahán, Nederlandstalige poëzie met een vertaling in het Sarnámi. Deze herziene herdruk verschijnt nu in Nederland bij uitgeverij In de Knipscheer en zal op deze avond te koop zijn.

Wilt u ons laten weten of wij kunnen rekenen op uw aanwezigheid? Aanmelding is verplicht. Voor deze unieke lezing kunt u zich aanmelden:
jitnarainlezing@gmail.com

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: www.jitnarainlezing.nl

Het Curatorium

Jit Narain in 2017. Foto © Michiel van kempen

Jit Narain

Jit Narain (Livorno, Suriname, 7 augustus 1948), is het pseudoniem van Djietnarainsingh Baldewsingh. Hij is opgeleid als medicus in Leiden (huisarts) en staat bekend als Sarnámi-activist. Hij is dichter en heeft veel bundels op zijn naam staan. Hij is een vurige voorvechter van de emancipatie van het Sarnami, de taal van de Surinaamse Hindustanen. In zijn poëzie bezingt Narain de voorouders die van India kwamen en zich als landbouwende klasse uit de modder omhoog wisten te werken. Voorts is de tweede emigratie (naar Nederland) en het gevoel van ontworteling dat daaruit ontsproot een constante in zijn poëzie. Zijn rijpste werk onttrekt zich meer en meer aan het anekdotische, maar blijft dankzij de metafora sterk beeldend. In 1991 ging Jit Narain definitief terug naar zijn geboorteland, waar hij aan de Chandishawweg in het district Saramacca een polikliniek opende en ook maatschappelijk en literair actief werd.

Michiel van Kempen. Foto Sanne Landvreugd

Michiel van Kempen

Michiel van Kempen (Nijmegen, 1957) is hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef tal van studies over Surinaamse en Antilliaanse literatuur, in boekvorm en in tal van tijdschriften. Onder zijn redactie verscheen een groot aantal bloemlezingen over de Surinaamse en Antilliaanse poëzie, o.m. de Spiegel van de Surinaamse poëzie (1995) en Mama Sranan (1999). In 2003 verscheen zijn lijvige, meerdelige Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Verder o.m. Shifting the Compass; Pluricontinental Connections in Dutch Colonial and Postcolonial Literature (Cambridge 2013). Onlangs verscheen een omvangrijke biografie van Albert Helman, Rusteloos en overal (In de Knipscheer 2016) en een nieuwe bloemlezing uit het werk van de dichter Michaël Slory: Alsof men alles loslaat (2018). Van Kempen is tweemaal geridderd en ontving verschillende prijzen, waaronder in 1987 de Ráhman Khán-prijs.

2 comments to “Jit Narain Lezing 2018 & Jit Narain Cultuurprijs”

  • Meldt zich aan voor de lezing van Jit Narain

    • Aanmelden kan niet hier, maar uitsluitend via het mailadres genoemd in het bericht – WCL

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter