blog | werkgroep caraïbische letteren

Jeugddocumentaire George Maduro – Een ‘gewone’ held

Op zondag 30 april 2017 om 14.30 uur is er op NPO 3, een ZAPPUitzending van de jeugddocumentaire Gorge Maduro – Een ‘gewone’ held, een film van Robbert-Jan Vos.

 

 

George Maduro – een ‘gewone’ held, een spannende en onderhoudende korte jeugddocumentaire over het heldhaftige leven van een Curaçaose jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met unieke archiefbeelden, animaties en een originele soundtrack van Daniël de Booij met piano-uitvoering van Randal Corsen. Verteller Steven Hooi neemt je mee in het bijzondere verhaal van George Maduro, de naamgever van Madurodam, de beroemde Nederlandse miniatuurstad in Den Haag op een schaal van 1 op 25.

Synopsis
Als hij tien jaar is, reist George Maduro van zijn geboorteland Curaçao naar Nederland om daar te studeren. Helemaal alleen, zonder zijn ouders. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, sluit hij zich als Joodse jongeman aan bij het Nederlandse leger. Maduro krijgt faam als hij Villa Dorrepaal in Den Haag uit handen van de Nazi’s bevrijdt; met maar vijftien soldaten en nauwelijks geweren.

Na de capitulatie gaat George in het verzet. Ondanks alle weerstand en herhaaldelijke arrestaties, vlucht George niet naar Curacao maar blijft in Nederland. Als dat echt niet meer kan, besluit hij via Frankrijk naar Engeland te vluchten. Op de Belgisch-Franse grens gaat het mis. George wordt verraden en belandt weer in het gevang. Ditmaal komt hij niet meer vrij.

Op achtentwintigjarige leeftijd sterft Maduro in het concentratiekamp Dachau, enkele maanden voor de bevrijding. Zijn ouders zijn ontroostbaar en betalen de bouw van Madurodam, ter nagedachtenis aan hun zoon. In 2016 zou George Maduro 100 jaar worden. Deze spannende korte jeugdfilm vertelt zijn verhaal aan de hand van verhalen, interviews en unieke archiefbeelden.

George Maduro – Een ‘gewone’ held ging in het kader van het 100ste geboortejaar van George Maduro op 24 augustus 2016 in première bij de door Stichting de Cultuur Kameleon georganiseerde tentoonstelling George Maduro, verzetsheld van Curaçao in de Biblioteka Nashonal Kòrsou. Ook werd door stichting Eureducation een stripboek over George Maduro gepubliceerd. De tentoonstelling reist na de zomer nog door naar Aruba en Bonaire. Voor meer informatie over tentoonstelling en stripboek zie: www.georgemaduro.com.
Op 15 juli 2016 werd een door Jikke van Loon ontworpen monument van George Maduro geschonken aan de Gemeente Den Haag. De jaarlijkse dodenherdenking voor kinderen bij dit monument wordt ook dit jaar weer gehouden. Vast onderdeel is het ingraveren van een kindernaam in het monument. De kindernamen lichten in goud op. In de komende jaren zal het monument door dit goudritueel steeds meer gaan stralen.
Regisseur Robbert-Jan Vos (Leiderdorp, 1974) was al vroeg geïnteresseerd in film, al in zijn jeugd maakte hij korte horrorfilms, die hij nu vingeroefeningen noemt. Na vele omzwervingen belandde hij uiteindelijk op de Hogeschool van de Kunsten Utrecht, waar hij Audiovisuele Media studeerde. Hij studeerde in 2002 af met een de comedy Huisje Boompje Beesten die hij schreef, regisseerde en produceerde. De film ging in première in het Ketelhuis in 2003. Na zijn afstuderen regisseerde hij meerdere korte films waaronder I Prey (2005), Attached to Omar’s Life for 7 Minutes (2006), Cry & Laugh (2008), en Worn Out (2015). Zijn korte film Dag Buurvrouw (2010) won op het IFFR de prijs voor Beste Korte Film. Momenteel regisseert Robbert-Jan zijn eerste lange film Splinter die in 2018 zal verschijnen.

George Maduro – Een ‘gewone’ held
regie Robbert-Jan Vos scenario Bas Brinkman interviews Sherman De Jesus camera Deen van der Zaken geluid Wouter Veldhuis montage Sander Kuipers animatie Ralf Hekkenberg grading Laurent Fluttert muziek Daniël de Booij piano uitvoering Randal Corsen poster & titelontwerp Klaas Lageveen productie Mathijs Jorritsma eindredactie Saskia Luckmann-Meijer
producenten Cécile van Eijk, Sherman De Jesus

George Maduro – een ‘gewone’ held is tot stand gekomen met steun van Stichting de Cultuur Kameleon, Fonds1818, Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied, Fentener van Vlissingen Fonds, KF Hein Fonds, Gemeente Den Haag, Stichting Elise Mathilde Fonds

2016 | 13’| HD | Blu-Ray | DVD | Kleur | Nederlands, Engels, Papiamentu gesproken | Nederlands, Engels, Papiamentu ondertiteld

www.memphisfilm.net | facebook.com/memphisfilmtv | www.georgemaduro.com

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter