blog | werkgroep caraïbische letteren

Jeugd wordt bewust gemaakt van nut mangrovebossen

door Raoul Lith

“Mangrove bossen zijn de heilige bossen van de natuur. De gemeenschap weet te weinig over de functie van de mangrovebossen”, zegt Loes Trustfull, voorzitter van de Foundation for Development of Radio & Television in Suriname (SORTS). Het doel van het project is bewustwording over het belang van de mangrove bij vooral jongeren.

mangrove5

Mangrovebossen houden de kustafslag tegen; zij staan veelal in ondiep water dat soms droogvalt bij eb.

“We gaan met verschillende instanties werken, van de universiteit tot scholen en gemeenschappen. We gaan veel awareness materiaal ontwikkelen, zoals filmpjes, flyers, boekjes, folders. De jeugd gaan we ook laten vastleggen met camera’s wat de mangrovebossen betekenen”, weidt Trustfull uit over het project. De stichting hoopt na het ontwikkelen van het materiaal in 2015 van start te gaan met het nationale project om jongeren bewust te maken over mangrovebossen in het ecosysteem. Hierbij horen ook de acties voor de bescherming, het behoudt en herstel van de mangrove.

Weinig bekendheid
Ook jeugdparlementsvoorzitter, Priya Sital, is gelukkig met het mangroveproject. Zij vindt dat er niet genoeg aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. “Na de lagere school hebben we er niks meer over geleerd. Het is niet zo bekend bij de jongeren.”

mangrove duitse ambassadeur

De Duitse ambassadeur Stefan Schlüter feliciteert Loes Trustfull met de ondertekening van de overeenkomst. (Foto: Raoul Lith)

De SORTS heeft voor de eerste fase van het project US$ 77.000 ontvangen van de Duitse overheid door de in Trinidad residerende ambassadeur, Stefan Schlüter. De ambassade kan elk jaar enkele grote projecten in de regio voordragen voor financiering. “Awareness is de eerste stap voor duurzame verandering in ons gevecht tegen klimaatsverandering. We vonden het een overtuigend project en wilden het daarom graag dragen”, zegt de ambassadeur.
De ambassade heeft zich voor de duur van twee jaar gecommitteerd aan dit Youth in action for mangrove project. In de tweede fase is na een jaar voor de voortgang van dit project weer geld beschikbaar. In totaal wordt er meer dan US$ 100.000 geïnvesteerd, vertelt Schlüter aan Starnieuws. Het is tot nu toe het grootste project in Suriname tijdens zijn periode in de regio.

 

[van Starnieuws, 23 juli 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter