blog | werkgroep caraïbische letteren

Jetty Mathurin ontving Frans Banninck Cocqpenning

Jetty Mathurin is vanwege haar bijdrage aan de kunst en cultuur geëerd met de Frans Banninck Cocqpenning van de Gemeente Amsterdam. Zondagavond ontving zij de penning na afloop van haar laatste voorstelling De Overdracht in het Amsterdamse DeLaMar-theater.

Cabaretiere Jetty Mathurin

De Gemeente Amsterdam meldt dat Mathurin de penning ook krijgt vanwege haar ‘jarenlange betrokkenheid bij sociaal maatschappelijke projecten in Suriname en Nederland’. Zo hielp ze alleenstaande moeders met schuldproblemen en ondersteunde ze een bejaardenkliniek in Suriname.

Loco-burgemeester Simone Kukenheim reikte de prijs uit aan de cabaretière, die haar tiende solovoorstelling De Overdracht speelde. Hierin draagt Mathurin het stokje over aan vier jongere theatermaaksters, na zelf een lange carrière te hebben gehad in het theater en op televisie. Als sinds de jaren tachtig speelde ze in verschillende series waaronder Blauw Blauw, Otje, Baantjer en Het Klokhuis. Ze speelde ook in speelfilms als Tuintje in mijn hart.
De Frans Banninck Cocqpenning – vernoemd naar de belangrijkste persoon op Rembrandts Nachtwacht – wordt uitgereikt aan personen die zich minimaal twaalf jaar ‘bijzonder verdienstelijk’ hebben gemaakt voor Amsterdam, bijvoorbeeld door zitting te hebben gehad in allerlei comités en stichtingen. Ook komen Amsterdammers in aanmerking die grote prestaties voor de stad hebben verricht op sportief, kunstzinnig, wetenschappelijk of journalistiek gebied.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter