blog | werkgroep caraïbische letteren

Jeannette van Ditzhuijzen werkt aan boek over Enith Brigitha

Schrijfster en journaliste Jeannette van Ditzhuijzen werkt aan een boek over Enith Brigitha (1955). De van afkomst Curaçaose was in de jaren zeventig de meest toonaangevende Nederlandse zwemster, maar kwam niet verder dan brons op de Olympische Spelen. Later bleek dat de Oost-Duitse dames die naar goud en zilver zwommen dat deden met gebruik van doping.

enith-brigitha-1972

Enith Brigitha in 1972. Foto © Bert Verhoeff (Anefo/Facebook)

 

Het idee voor een boek over Curaçaos beste zwemster ooit komt van voormalig huisarts Alex Roose. Aanvankelijk probeerde Roose, samen met Van Ditzhuijzen en anderen, om Brigitha alsnog de medailles waar zij recht op had te doen toekomen. Maar, er was weinig kans dat het Internationaal Olympisch Comité zou instemmen. ‘Men wil geen precedent scheppen’, zegt Roose.

Vervolgens kreeg de zaak Brigitha wel veel aandacht. Het programma Andere Tijden Sport bracht in een aflevering ‘het onthutsende verhaal over sporten onder DDR-regime, verraad, vroeg afscheid en lang stilzwijgen’, aldus NOS.nl. ‘Alleen al op de Zomerspelen van 1976 haalden de sporters uit de DDR negentig medailles binnen. Maar, de bekroonde sporters bleken een door de staat verplicht dopingprogramma te volgen.’

Omroep Max eert Brigitha, die twee keer werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar, in een Kerstuitzending en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) neemt het voor haar en andere oud-sporters op. Dijkstra noemt de bronzen medailles van Brigitha ‘brons met een gouden randje’.

Nadat duidelijk was dat de medaille er nooit zou komen, kreeg Roose de ingeving voor een boek. Na vele interviews, reizen en uitgebreid onderzoek, is Van Ditzhuijzen aan het schrijven. ‘Ze is op de helft’, zegt Roose die heeft geholpen met het traceren van mensen die Brigitha kende, zoals familieleden, een trainster en een Amerikaanse zwemster. Roose verwacht dat het boek volgend jaar oktober verschijnt.

[Bron: Antilliaans Dagblad, 17 november 2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter