blog | werkgroep caraïbische letteren

Je ziet, ruikt, vóelt Curaçao

door Mirjam Noorduijn

Er zijn niet veel kinderboeken die zich afspelen in onze voormalige koloniën. Ja, Miep Diekmann, die haar jeugd grotendeels op Curaçao doorbracht, schreef er een aantal, maar meestal vanuit blank perspectief. Dat is een gemis. Vooral voor Antilliaanse kinderen die, zo schijnt het, zijn aangewezen op Nederlandse kinderboeken.

De Antilliaanse schrijver Roland Colastica heeft zich dit aangetrokken. Hij debuteerde onlangs in het Nederlands met Vuurwerk in mijn hoofd, waarin hij Curaçao in al zijn facetten tot leven brengt. Je voelt de magie die in de lucht hangt. Je ziet de uitbundige kleuren en ruikt de bedwelmende geuren van mango- en wayaká-bomen. Maar Colastica’s eiland is meer dan een exotisch paradijs. Treffend en pijnlijk is zijn schets van de huidige samenleving op het eiland, waar – zo blijkt na een nogal opzichtige geschiedenisles over Curaçaos slavenverleden – zwart en wit recht tegenover elkaar staan.

Dat geldt ook voor Jurcell en Gerrit. Stiekem vinden ze elkaar best aardig. Maar de een is zwart, de ander ‘een makamba’, dus een vriendschap is uitgesloten. Colastica laat Jurcell zichtbaar worstelen – met zichzelf, zijn macho-vader en zijn verleden. Ontroerend zijn Jurcells gesprekken met zijn spiegelbeeld. En veelzeggend is het wanneer hij, onmachtig zijn als vuurwerk exploderende gedachten te vangen, zijn troebele eigenbeeld letterlijk aan diggelen slaat.

Dat Bob Marleys Redemption Song (‘emancipate yourselves from mental slavery’) uiteindelijk tot verzoening leidt, lijkt wat moralistisch, maar is ook een hoopvolle boodschap in een boek waar we te lang op moesten wachten.

[uit NRC Handelsblad, 5-10-2012]

[Noot van de redactie CU: ja, mevrouw Noorduijn, misschien moest u er lang op wachten omdat u niet beter weet, maar er zijn heus wel heel wat Antilliaanse jeugdboeken verschenen: vergeet u alles van Diana Lebacs niet, om maar één auteur te noemen? Wat niet wegneemt dat er nog heel wat meer bij kan, daar heeft u wel gelijk in.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter