blog | werkgroep caraïbische letteren

Jazz/poëzie-avond voor stimulans dichtkunst

door Claudine Saaki

Paramaribo – De 17-jarige Arubaanse Eva Beeldsnijders [dit moet zijn: Beeldsnijder – red. CU] is de eerste winnares van de jazz/poëzie-avond. Deze wedstrijd van de stichting ‘Let’s do it’ is de vorige maand in theater Thalia gehouden. Dat de winnares Arubaans en geen Surinaamse is, is volgens Agasha Meerzorg, voorzitter van ‘Lets do it’, geen probleem.

De stichting heeft zich ten doel gesteld jong Surinaams talent te ontdekken, de kans te geven zich te uiten, maar ook tot professionals te vormen. “Notarieel is opgetekend dat de stichting als doel heeft jong talent te ontdekken en “niet persé Surinaams jong talent”. Meerzorg zegt dat alles naar wens en vlekkeloos is verlopen.

Elf woordkunstenaars hebben op kunstzinnige en creatieve manier hun zelfgeschreven gedichten gepresenteerd, en wel voor een goed opgekomen publiek. Beeldsnijders kreeg een weekendpackage van hotel Torarica, een ticket naar Curaçao en een [bedrag van] SRD 3.000. “Ik heb heel veel geleerd. Vooral hoe ik mijn emoties kan tonen bij het voordragen van een gedicht. En ook hoe je een gedicht levendiger kan maken”, zegt de poëziewinnares aan de Ware Tijd. De opgedane kennis toepassen in haar carrière is voor haar belangrijker dan de prijzen die ze gewonnen heeft. “Het staat wel vast dat ik als een dichteres door het leven ga”, zegt ze vastberaden. De wedstrijd heeft zij als een nieuw concept van poëzierevolutie ervaren. Beeldsnijders mag een contract sluiten met de stichting.

“Het is nu de bedoeling dat er een constant podium wordt gecreëerd voor de winnares”, zegt Meerzorg. De stichting heeft daarom gepland om vanaf de maand mei maandelijks een kleine versie van de jazz-poëzieavond in cafés te organiseren, waarbij de winnares in het middelpunt van de belangstelling zal staan. Ook op die avond wordt er een winnaar door het publiek gekozen.

Deze krijgt een prijs van SRD 500. Naast het stimuleren van de dichtkunst wil de stichting ook steeds nieuw poëzietalent ontdekken en vormen. De bekende muzikanten die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het succes van de avond zijn D’angelo Cabenda en Urvin Dorenkam van het Eddy Snijders Orkest. De jury bestond uit Eartha Silos, de Surinaamse schrijver Rappa en de rapper Ori. De jazz-poëzie-avond wordt volgende week op de verschillende televisiestations [in Suriname] uitgezonden.

[uit de Ware Tijd, 07/04/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter