blog | werkgroep caraïbische letteren

JawaFesta druk bezocht op het Onafhankelijkheidsplein

Het onweer houdt de mensen niet weg van JawaFesta op het Onafhankelijkheidsplein. Het evenement is bedoeld om Sasi Suro – het Javaans nieuwjaar – gezamenlijk te vieren. In grote groepen komt men af op de ‘fesa’ die is volgeladen met diverse culturele – en culinaire uitingen.

foto

Het is behoorlijk druk op het Onafhankelijkheidsplein. De regen weerhoudt het publiek niet om uit huis te gaan. Er is veel te beleven op de JawaFesta. (Foto’s: René Gompers)

De uitbaters van de stands die eten en drinken aanbieden mogen op een gezonde clientèle rekenen. Een groep die een traditioneel muziekspel opvoert heeft veel bekijks. Opvallend zijn de jeugdigen die de ouderen op de gamelam begeleiden.

Twee podia hebben aan de lopende band optredens om diverse dansstijlen te tonen. Traditioneel hoeft niet persé ouderwets te zijn laten de ouderen zien. De “potyo potyo” kan ook gewoon mee met de hedendaagse muziek.

Dyarang kepang is erg in trek op het Sasi Suro feest. Een tweede groep maakt zich klaar om dit stukje cultuur te uiten aan het publiek. Aan de andere kant van het Plein treedt een Pencak Silat groep op. Ondertussen breekt de zon weer door.

In de avond zullen de aanwezigen – volgens het druk programma – toegesproken worden door staatsadviseur Paul Somohardjo, minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken en waarnemend president Ronnie Brunswijk.

[van Starnieuws, 21 juli 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter