blog | werkgroep caraïbische letteren

Javaanse Surinamers doorbreken het stilzwijgen over contractarbeid

De erfenis van zwijgen

Met de manifestatie De erfenis van zwijgen hield de organisatie JID – Javanen in Diaspora Nederland – op een pop-up podium bij het Bijlmerparktheater in Amsterdam op woensdag 20 maart 2024 de positie van Surinaamse Javanen tijdens de periode van de contractarbeid tegen het licht. Er was een paneldiscussie met o.m. Hariëtte Mingoen en een optreden van theatergroep Lusu onder leiding van Dewi Kasmo.

Tableau de la troupe

De Javaans-Surinaamse gemeenschap vormt in Suriname een belangrijk onderdeel van de samenleving, maar in Nederland is het nog een onzichtbare gemeenschap.

Tijdens het evenement vond er een gesprek plaats waar stilgestaan wordt bij het effect van de beeldvorming op de Javanen in Suriname, zowel in het verleden als in het heden.

De theatergroep Lusu gaf een artistieke invulling vanuit hun drukbezochte voorstelling genaamd ‘Duizend Dagen’. Het is een theaterstuk dat het intergenerationele trauma en de drie-gelaagdheid van de Javaans-Surinaamse gemeenschap aan de kaak stelt en reflecteert op de vraag of er vanuit de Javaans-Surinaamse achtergrond een plek is om te participeren in de westerse wereld?

Theatergroep Lusu.

[Met dank aan Johan Raksowidjojo]

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter