blog | werkgroep caraïbische letteren

Jardí voetbalt… fantastisch!

Hoe een buitenlands jongetje de Nederlandse taal leert kennen.

Na vier jaar brengt Joyce Herry weer een kinderprentenboek uit. Het verhaal gaat over hoe een buitenlands jongetje zijn vreemde omgeving leert kennen en aanvaarden. Hij komt als weeskind bij een Nederlands gezin. Hij heeft moeite met de taal en durft op school zijn mond niet open te doen. Hij is dol op voetballen en… juist dat voetballen is de link  naar zijn betere verstandhouding met de taal.Herry Jardi

Joyce Herry werd geïnspireerd door de schokkende aardbeving op Haïti en haar vrijwilligerswerk voor Lees Voor Lees Mee in ’s-Hertogenbosch. Vrijwilligerswerk trok haar nooit aan, maar toen ze hoorde dat ze kinderen kan helpen, gooide ze alle twijfels over het vrijwilligerswerk overboord. Ze gaat bij gezinnen thuis en leest voor en mee met de kinderen, maar ze doet veel meer dan dat. Ze leert de kinderen goed spellen, leert ze met de klinkers en medeklinkers woorden maken en zinnen vormen die dan met een hoofdletter beginnen en eindigen op een punt, vraagteken of uitroepteken. Met deze taalspelletjes hebben de kinderen veel lol en ziet ze hoe de kinderen spelenderwijs zich ontwikkelen in de Nederlandse taal.
Haar boek draagt ze dan ook op aan Yassine, het jongetje dat haar geïnspireerd heeft.

De illustraties in het boek zijn van Yvonne van Ewijk en Art Design Paulien Tabak tekent voor de vormgeving van het boek.
U kunt het boek Jardí voetbalt… fantastisch” voor €12,95 bestellen (excl. de verzendkosten) bij MI Publishing, Postbus 1566, 5200 BP ’s-Hertogenbosch,
tel. 073 6418387, email: j.herry@inter.nl.net of u kunt het boek laten bestellen door uw boekhandel.

Herry Joyce

Joyce Herry

Biografie Joyce Herry

Joyce Herry is Arubaanse, ze woont en werkt ruim 40 jaar in Nederland.
Ze woont in ’s-Hertogenbosch, de hoofdstad van de Provincie Noord-Brabant.

In 2005 is ze met prepensioen gegaan en is toen begonnen met het schrijven en uitgeven van kinderprentenboeken. Ze schrijft hoofdzakelijk proza in het Nederlands, maar gebruikt ook het Engels en Papiaments in haar boeken. Ze heeft nu 8 titels uitgegeven, waarvan 6 op haar naam staan. Haar eerste boek Ollie, Assie en Pelie, een modern sprookje over vriendschap is gebaseerd op de bijzondere vriendschap tussen haar nichtje, in de volksmond een allochtoon en haar autochtone vriendinnetje uit Ede. Het verhaal speelt zich af in Nederland en op Aruba. Dit boek is ook in 2006 verschenen in het Papiamento (voor de Arubaanse markt) en in 2007 in het Papiamentu (voor de markt op Curaçao en Bonaire). Ze hoopt de Engelse versie ooit uit te brengen, want op de Bovenwindse Eilanden (Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius) wordt Engels gesproken. Zo heeft ze dan alle officiële talen, met uitzondering van het Fries, in het Koninkrijk der Nederlanden gebruikt om kinderen van haar verhaal te laten genieten.

Herry Ollie2

 

In 2007 heeft ze deels een project over kindermishandeling door Antillianen gesponsord door het boekje Stop kindermishandeling! uit te geven dat niet bestemd was voor de commerciële markt.
In 2008 was ze uitgenodigd op Aruba voor de kinderboekenweek. Omdat het thema over poëzie ging en ze geen poëzie schrijft, heeft ze bekende en minder bekende dichters uit Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen gevraagd mee te werken aan haar project om een bloemlezing over poëzie uit te brengen in het thema van de kinderboekenweek.
Dit samenwerkingsverband resulteerde in de uitgave Kinderen van het Heelal – Children of the Universe – Mucha di Universo. Dit boek is aangeprezen door Prof. dr. M.H.G. van Kempen, bijzondere hoogleraar West-Indische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam en de toenmalige minister dr. Ronald Plasterk van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap die het project bijzonder geslaagd vond.
In augustus 2008 heeft ze Foi fondo di mi poron uitgebracht van de Curaçaose dichter, Charlton G. Marcos.

Daarna is het een tijdje stil geweest rondom de schrijfster. Ze had zich tot taak gesteld uit te vinden waarom er slavernij heerste, is afgeschaft, maar nog steeds heerst in allerlei vormen. In 2013 bracht ze het e-boek The Blatant Truth About Slavery uit en ze is het boek aan het herschrijven om het in fysieke vorm uit te brengen onder dezelfde titel in 2014.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter