blog | werkgroep caraïbische letteren

Jan Peltenburg: Het kan altijd beter

Jan Peltenburg is op 27 februari 2018, na een ziekbed van vier maanden, overleden. Hij was een van de grondleggers van het nieuwe gerestaureerde Pietermaai. Samen met Anne-Marieke Holten en Wilfred Hendriksen van de Gouverneur renoveerden ze meer dan 40 projecten in de binnenstad. Peltenburg werd 65 jaar. Jeroen Pauw sprak met hem voor zijn dood.

 

door Jeroen Pauw

Als de mensen dit gesprek lezen ben je dood. Zie je er tegenop om dood te gaan?
,,Nee, totaal niet, dat verbaast mijzelf ook, ik heb volop tijd om erover na te denken maar ik ben niets tegen gekomen waarvan ik dacht oké, daar zit mijn angst, daar zou ik bang voor moeten zijn. Het klinkt misschien nonchalant, maar het lijkt alsof het iets is wat ik over mij heen moet laten komen en waar ik eigenlijk nog min of meer nieuwsgierig naar ben.”

Je weet niet wat er gebeurt, maar wel waar je afscheid van neemt. Is dat iets waar je bang voor bent?
,,Ook niet meer. Ik probeer zo veel mogelijk mijn emoties te beredeneren. Als ik merk dat ik verdrietig word omdat ik afscheid moet nemen, probeer ik dat te beheersen en te kijken waar ik dan eigenlijk afscheid van neem. En dat is dan nog maar een heel klein onderdeeltje van het heel grote bestaan dat ik al achter de rug heb en van iets dat nog misschien had kunnen komen, maar ja, dat is toekomst en dus onduidelijk. Nee, angst heb ik er niet voor. Ik ben eigenlijk alleen bang voor de pijn, maar mij is verzekerd dat ik dat niet zal hebben.”

 

Lees hier verder op De Achterkant van Curaçao

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter