blog | werkgroep caraïbische letteren

Ismene Krishnadath zet kleuterversjes in boek

 door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – In de afgelopen dertig jaar heeft Ismene Krishnadath talloze kinder- en jeugdboeken uitgebracht. Aan haar rijke oeuvre heeft zij negen kleuterversjes in boekvorm toegevoegd. Ze zijn grappig en geschikt om voor te lezen aan kinderen tussen drie en zes jaar. De kleurrijke plaatjes helpen om de teksten te verduidelijken.

Schrijfster Ismene Krishnadath. Foto: Facebook Schrijvers Groep 77 

Het idee voor de nieuwe versjes kreeg de schrijfster toen ze op een baby moest passen. Om het kindje bezig te houden, zocht ze naar liedjes of versjes die ze in haar kindertijd leerde. “Ik merkte dat die liederen en versjes in mijn geheugen gegrift zijn. Maar het waren meer Hollandse liedjes als ‘Schipper mag ik overvaren’ die zestig jaar geleden aan mij werden geleerd.” Hoewel er al leuke Surinaamse liedjes en versjes voor kinderen zijn, vindt Krishnadath dat schrijvers moeten blijven creëren.

Het hoeveelste boek Negen Kleuterversjes is, weet ze niet uit het hoofd. Ze gaat het na in haar computer en telt dat het haar 28ste boek moet zijn. Daarbij zijn educatieve publicaties voor het onderwijs niet meegeteld. Krishnadath merkt ook dat er behoefte is aan moderne kleuterversjes tijdens haar werk aan de vernieuwingscurricula van het basisonderwijs. 

“De oude versjes zijn nog leuk, maar we moeten verder.” Hiermee doelt ze op de diversiteit van de Surinaamse bevolking en ook het gender-aspect. Bij het eerste versje ‘Opstaan’ is een vader met zijn dochtertje bezig zich klaar te maken voor een nieuwe schooldag. De moeder komt voor in het versje ‘Mijn babyzusje’.

Het boek is op A4-formaat, in full colour en met prachtige illustraties van Jurmen Kadosoe. “Er is bewust voor een groot formaat gekozen, omdat als er voorgelezen moet worden de voorlezer en de kleuter het boek samen vast kunnen houden en beiden bezig kunnen zijn. Een kleuter die steeds het verhaal te horen krijgt, zal wel zelf de leuke onthouden en die zelf gaan opzeggen”, zegt Krishnadath.

Boeken lezen ziet ze als geestelijk voedsel tot zich nemen. “Hoe eerder kinderen met boeken in aanraking komen, hoe beter. Kinderboeken stimuleren het lezen, geven waarden en normen mee. Ook prikkelen ze hun fantasie en denkvermogen. Allemaal positieve zaken die het ‘t kind makkelijk maken om de schoolperiode door te komen, goede keuzes te maken en creatieve oplossingen te bedenken voor kleinere en grote opgaven in het leven”, zegt Krishnadath.

Haar nieuwste pennenvrucht wordt op 30 oktober gepresenteerd, tijdens de maandelijkse bijeenkomst van Schrijversgroep’77 in Tori Oso.

[uit de Ware Tijd, 20/10/2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter