blog | werkgroep caraïbische letteren

Ismene Krishnadath – Kijk op Helman

Een aantal impressies:
Eerste impressie: 1 jongeman 30, grafisch ontwerper. Ik vraag hem: “Zou je een advertentie voor me kunnen ontwerpen over het boek van Albert Helman.”
“Natuurlijk! Maar by the way, wie is Albert Helman?”
Tweede impressie. Schrijversgroepavond. Boek van Helman staat mooi uitgestald op een boekenstaander op de boekentafel. Jongeman, ongeveer 25, loopt langs, pakt het boek op. Knikt goedkeurend. Mooi dik boek. Wie is die man op de omslag?
Derde impressie: Ring Ring. Erwin de Vries aan de telefoon.
“Ismene, ik heb gehoord dat jij dat boek van Albert Helman verkoopt.” “Klopt, ben je geïnteresseerd?”

 


“Ja, wat kost het?”
“300 srd.”
Stilte.
“Nou, Erwin omdat jij het bent krijg je 10% korting. 270 srd.”
Stilte. Ik ook stil.
“Ok, ok, maar dat moet je het wel vandaag voor me brengen.”
“Goed hoor Erwin, omdat jij het bent.”
Na een uur: ring ring. Weer Erwin aan de lijn.
“Kom je nog. Ik ga zo mijn middagslaapje doen, dan wil ik het boek wel hebben.”
Laatste impressie: Bij de oogarts. Ik ontmoet een dichter, 62 jaar, die ik nog ken uit de tijd dat Frits Wols voorzitter was van Schrijversgroep ‘77.
“Ik ben bezig een biografie te lezen over Albert Helman. Zegt de naam jou wat?”
“Jaaa, dat was toch een schrijver.”
“Klopt, wat weet je nog meer van hem.”
“Heeft hij niet Zuid-Zuid-West geschreven?”
“Klopt, maar wist je dat hij ook minister is geweest, en dat hij het Bureau Volkslectuur heeft opgericht.”
“Oja? Dat vertel je me nu. Wanneer was dat dan?”
“Denk je dat Surinamers geïnteresseerd zullen zijn in de biografie van Albert Helman.”
“Weet je… Van de week was ik bezig mijn huis op te ruimen en de persoon die me hielp zei: Saaang, je hebt veel gedaan in je leven. Ze zouden een biografie over je moeten schrijven.”

 

Oud-president Ronald Venetiaan (de dichter Vene) koopt een exemplaar van de Helman-biografie bij Ismene Krishnadath

Als ik de impressies naga, lijkt het me voor de commissie ‘Albert Helman’ nog een zware dobber om hem uit de vergetelheid te halen. Maar dat terzijde.
Laten we bij de laatste vraag stilstaan. Waarom zouden we geïnteresseerd zijn in de biografie van Albert Helman, casu quo de persoon van Albert Helman?
Zou Albert Helman bijvoorbeeld als rolmodel kunnen fungeren? Ik hoor al decennia lang mensen roepen dat we GOEDE rolmodellen nodig hebben, als tegenwicht voor alle SLECHTE rolmodellen waar we ook al decennialang mee opgescheept zitten.
Dan rijst onmiddellijk de vraag ‘Wat vinden Surinamers een goed rolmodel?’
Als ik denk aan zijn losse moraal valt Helman onmiddellijk af als GOED rolmodel voor al die brave zielen die de janus modaal van onze samenleving uitmaken.
Misschien is hij te accepteren als GOED rolmodel omdat hij zoveel schrijfwerk heeft geproduceerd? Wij willen toch productieve mensen? Ja maar….., ga je de mensen dan weer horen zeggen. Wat moeten we met al dat geschrijf? Daar valt nauwelijks brood mee te verdienen in deze tijd en brood op de plank is echt wel belangrijk.
Helman heeft het financieel toch gemaakt?
Nouu…. Helman had in het eerste deel van zijn leven vaak moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij heeft zijn echte geld vooral verdiend door zijn gevoel voor de juiste netwerken en zijn diplomatieke en politieke loopbanen. Toegegeven…, zonder zijn flair, eruditie en zijn enorme belezenheid zou dat niet gelukt zijn.
Wat ook gezegd moet worden: Helman is uniek, omdat hij op talloze plekken op de wereld een intense betrokkenheid getoond heeft met de maatschappelijke orde. Hij was nooit toerist.
Hij was een bijzonder mens, wiens biografie zeker de moeite van het lezen waard is. Maar een rolmodel…? Dat mag u zelf beslissen, nadat u de biografie heeft gelezen.

Column, geschreven door Ismene Krishnadath ter gelegenheid van de launch van Rusteloos en Overal op 28 mei 2017 in Paramaribo, Suriname.

 

Ismene Krishnadath

Foto’s Aafke Huizinga

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter