blog | werkgroep caraïbische letteren

Isla dushi

Recent verscheen bij uitgeverij Belvédère in Overveen de Nederlandstalige roman Isla dushi van de hand van gepensioneerd plastisch chirurg en medisch publicist Klaas Marck (1952).

Het autobiografisch geheugen van de meeste mensen wordt volgens de Groningse hoogleraar Douwe Draaisma in zijn bestseller Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt voornamelijk bepaald door herinneringen aan de periode van puberteit en jonge volwassenheid. Dit wordt bevestigd in de roman Isla dushi, die als basis de herinneringen van de auteur heeft aan de jaren 1975-1977, zíjn schakeljaren van adolescentie naar volwassenheid. Deze speelden zich af op Curaçao waar hij zijn coassistentschappen liep in het Sint Elisabeth Hospitaal en na zijn afstuderen als waarnemend huisarts in Willemstad werkte.  

De boekteksten zijn niet de memoires van de auteur. Zijn herinneringen aan Curaçao vormen slechts de schering van het weefsel van deze roman. Ze geven de enscenering aan de roman. Het zijn beeldende verhalen over het Sint Elisabeth Hospitaal, het dagelijks leven van de coassistenten, over Sint Michielsbaai, zijn stage op Rustoord Groot Kwartier, zijn romances, zijn bezoeken aan Venezuela, Aruba en Jamaica, gelardeerd met Antilliaanse  en Nederlandse poëzie en met (soms wat cryptische) annotaties van de bezorger van het boek. De inslag van het weefsel, het gefantaseerde deel van deze intrigerende roman, is het levensverhaal van de hoofdpersoon van het boek, Nick Steenbergen, duidelijk geen alter ego van Klaas Marck, terwijl zijn leven wel  overeenkomsten vertoont met dat van de auteur van het boek.

Klaas Marck, Isla dushi. Overveen: Belvédère, 2021; 164 pagina’s; € 14,- inclusief verzending binnen Nederland; te bestellen zowel bij de uitgeverij als rechtstreeks bij de auteur – mailadres: k.marck@chello.nl
Op het omslag is een schilderij van Hipólito Ocalia (Curaçao, 1916-1984) opgenomen.

Sint-Elisabeth gasthuis / foto W.W. de Regt, ca. 1940

on 18.07.2021 at 14:15
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter