blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

ISIS achter verijdelde aanslag op Trinidad

De terreurorganisatie ISIS heeft bekendgemaakt, dat een groep van haar strijders op 8 februari j.l op Trinidad is aangehouden die bezig was mega-aanslagen tijdens het carnaval op het eiland voor te bereiden. De aanslagen zouden plaatsvinden, terwijl het jaarlijkse carnaval in volle gang zou zijn.

Shane Crawford (screenshot).

 

ISIS maakte haar betrokkenheid bij deze plannen tot groot bloedvergieten op Trinidad via haar propagandakanaal ‘February Dabiq’ bekend. De terroristische organisatie plaatste bij het bericht een foto van haar strijder Shane Crawford. Crawford wordt vaker als ‘poster boy’ bij artikelen van ISIS geplaatst en wel in de context van het ronselen van strijders voor de organisatie in het Caribisch gebied. Crawford zou volgens meldingen van Amerikaanse en Trinidadiaanse autoriteiten, vorig jaar bij luchtaanvallen in het Midden Oosten zijn gedood. Volgens het artikel in ‘February Dabiq’, bevindt zich op Trinidad en Tobago een sterke minderheid van moslims van Hindostaanse afkomst die daar zijn gekomen tijdens het Britse koloniale bestuur, naderhand kwamen er Afrikanen en Arabieren bij. Volgens het ISIS-orgaan, heeft het Caribische eiland enkele honderden strijders aan de organisatie Daesh (Arabische afkorting van ISIS) geleverd.

Trinidad zou volgens het ISIS-bericht het eerste land op het westelijk halfrond zijn dat jihadisten heeft geleverd. In 2017 maakte Shane Crawford die bekend stond als Abu Sa’, via het orgaan Dabiq bekend, dat er voorbereidingen werden getroffen om een ‘operatie’ uit te voeren op het eiland. Dabiq maakte in mei 2017 in ‘Russia Today’, bekend dat ISIS van plan was het gehele noord-westen van Zuid-Amerika te destabiliseren.

[Tekst van De West, 19 februari 2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter