blog | werkgroep caraïbische letteren

Is het lesmateriaal over de slavernij te oppervlakkig?

Racisme vindt voeding in slecht onderwijs over de slavernij, vindt hoogleraar Van Stipriaan. Auteurs van lesmateriaal verdedigen zich. Ook docenten hebben een taak.

door Evy van der Sanden

Grappig? Een witte middelbare scholier noemt een zwarte klasgenoot ‘slaaf’ na een les over het slavernijverleden. Een leerkracht vraagt waar een leerling is. Antwoord van een medescholier: „Bananen rapen in Afrika.” Aspha Bijnaar, socioloog en oud-medewerker van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden, kreeg de voorbeelden van leraren.

Lees het artikel op de website van NRCHandelsblad, 11 september 2017.

 

on 12.09.2017 at 9:50
Tags:

1 comment to “Is het lesmateriaal over de slavernij te oppervlakkig?”

  • Ja het lesmateriaal over slavernij is oppervlakkig. Begin eens met het feit te duiden dat slavernij van alle tijden is . De mens heeft altijd de neiging gehad over de medemens de baas te spelen als hij de kans kreeg. Kijk eens naar wat er in de oudheid in bv Griekenland. Italie, Afrika en midden Amerika gebeurde met slaven. Dit is belangrijk om te vermelden in de lessen over slavernij. Ook nu in het midden oosten nog steeds vormen van slaverij, het is moeilijk uit te roeien blijkbaar. Een eigenschap dus van de mensheid en dus vermeldenswaard . Dus niet alleen de Hollanders veroordelen maar de hele mensheid!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter