blog | werkgroep caraïbische letteren

Inzending Wiren bij Academy Awards opent nieuwe wegen

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Het zijn spannende dagen voor filmregisseur Ivan TaiApin. Sinds in november vorig jaar bekend werd dat de speelfilm ‘Wiren’ als eerste Surinaamse film bij de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences door de Suriname Selection Committee for Film Submission was ingediend voor een Oscar, staan de filmregisseur, de film en Suriname internationaal volop in de belangstelling.

Filmregisseur Ivan Tai-Apin kan zijn geluk niet op nu de film Wiren is ingezonden om mee te dingen in de categorie ‘Best International Feature Film’. Foto: Daudry Adipi  

Zijn blijdschap over de nieuwe ontwikkeling die de speelfilm doormaakt, steekt hij niet onder stoelen. “Het is een geweldig gevoel, want behalve internationale media-aandacht zijn ook filmliefhebbers over de hele wereld geïnteresseerd geraakt. Ze willen meer weten over de cultuur en entertainmentindustrie van ons land. Dit maakt dat we collaboraties met andere landen aan kunnen gaan, maar ook dat we toeristen naar Suriname halen”, zegt de filmregisseur enthousiast in gesprek met de Ware Tijd.

De speelfilm is voor de categorie ‘Best International Feature Film’ bij de Film Academy opgestuurd. Over dat proces vertelt Tai-Apin dat er twee trajecten waren. Eerst moesten online allerlei formulieren worden ingevuld en opgestuurd, waarna ook de hardcopy dcp file en bioscoopfile. Bij de Motion Picture ondergaat de film weer een ander proces en wordt gecheckt als alles klopt.

Vanaf 1 februari kunnen de ruim achtduizend leden van de Academy Award hun stem uitbrengen op de films. Tai-Apin weet dat er ongeveer honderd films uit verschillende landen zijn ingediend, waarvan Suriname met nog twee Afrikaanse landen voor het eerst meedoen. Hoewel de nominaties pas in maart worden bekendgemaakt, voelt de filmregisseur zich al een winnaar. “De spin-off is niet alleen voor de film- en entertainmentindustrie van Suriname, maar ook voor de dovengemeenschap. Ze kan bruggen slaan met doven in de wereld.”

Voor de filmindustrie zijn er ook voordelen. “Door de samenwerkingen met andere landen kan je fondsen aanvragen. Verder krijgt het land deviezen binnen wanneer je een film op de markt hebt. Natuurlijk vergt het in het begin heel veel energie … dat heb ik zelf ervaren. Er is geen professioneel theaterdistributiesysteem in Suriname. Dit is één van de blokkades om onze film op de wereldmarkt te brengen. We hebben maar één bioscoop en die heeft met ons meegewerkt, maar de film konden we niet verder op de markt krijgen. We moesten het via bestaande markten doen.” Tai-Apin hoopt dat er een markt in Suriname of in het Caribisch Gebied ontstaat zodat de filmproducties goed op de wereldmarkt wordt gebracht.

Voor de overheid is er ook een taak weggelegd. Ze moet wet- en regelgeving van de sector in orde maken. “Als je geen wet- en regelgeving maakt, zal er niks komen en het buitenland gaat dan niet met je willen werken, want dan vertrouwen ze je niet”, stelt de filmmaker kritisch. Hoewel Suriname niet veel filmmakers heeft, vindt Tai-Apin dat met de pandemie waar iedereen thuis zit, mensen wel kunnen schrijven. Er zijn legio verhalen waarover een film kan worden gemaakt. Zelf is hij nu bezig met drie scripts. “Ik laat die kritisch beoordelen voordat ik ze in productie breng.” De Suriname Selection Committee for Film Submission bestaat uit Conchita Leeflang, Elviera Sandie, Hellen Rijkaard, Milton Kam, Eddy Wijngaarde en Pim de la Parra. De Academy Awards worden op 25 april gehouden in Los Angeles.

[uit de Ware Tijd, 17 januari 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter