blog | werkgroep caraïbische letteren

Inzamelingsactie voor verbrande auto journalist René Gompers

Een normale werkdag veranderde op 17 februari 2023 voor camjo (camerajournalist) René Gompers in Suriname in een nachtmerrie. Terwijl hij de protestmanifestatie van die dag versloeg, braken er rellen uit in Paramaribo. Plunderaars en relschoppers veroorzaakten chaos en vernielden andermans have en goed. Ook werden journalisten gehinderd in de uitoefening van hun werk. De privéauto van René Gompers werd vernield en in brand gestoken.

Bij eerdere protestdemonstraties was hij aanwezig met de dienstauto, die hij dan dichtbij het parlementsgebouw parkeerde omdat er daar beveiliging is. Ook kon hij zo vanuit het Onafhankelijkheidsplein (het plein voor het parlementsgebouw) de dienstauto in de gaten houden. Na de demonstraties werkte hij ter plekke in de auto zijn items uit, of ging hij snel naar huis om zijn producties daar te bewerken.

Op 17 februari 2023 liep het anders. Door een samenloop van omstandigheden ging hij met zijn privéauto naar het Onafhankelijkheidsplein. Terwijl hij live uitzond trokken actievoerenden zijn camera weg en gooiden die op het ommuurde terrein van het parlement. René sprong over de muur om de camera te halen. Door de chaos kon hij niet terug naar zijn auto: het regende stenen die richting het parlementsgebouw werden gegooid, terwijl de politie traangas op de demonstranten afvuurde. Toen hij zich eindelijk naar de parkeerplaats kon begeven, moest hij met lede ogen toezien hoe zijn auto in brand werd gestoken en helemaal afbrandde. Ondanks de shock bleef hij verslag doen van de gebeurtenissen. Hij filmde door, waardoor de samenleving live de heftige gebeurtenissen kon meemaken (zie dit bericht in Starnieuws). 

René zal zelf zijn spullen en auto moeten vervangen, de verzekering in Suriname dekt de schade niet. Het opnieuw aanschaffen van dezelfde auto kost € 8500,-. Zijn opdrachtgever Starnieuws heeft intussen stappen ondernomen om hem aan een nieuwe auto te helpen.

Deze dramatische dag laat een zware financiële pil voor René achter. Daarom willen wij, vrienden, collega’s en kennissen van René, hem ondersteunen om deze heftige ervaring te boven te komen, door de rest van het bedrag via donaties in te zamelen. Daar kan hij de auto mee afbetalen en een nieuwe laptop mee kopen. In totaal willen wij hem helpen door € 8000,- bij elkaar te brengen (7000 voor de auto en 1000 voor de laptop). Een deel van de inzameling vindt in Suriname plaats via een lokale actie. Via deze Go Fund Me-oproep hopen wij in Nederland en de rest van de wereld minstens de helft van het bedrag in te zamelen.
René moet mentaal bijkomen van de onveiligheid waarin hij op 17 februari verkeerde. Aan de andere kant maakt hij als camjo lange dagen en blijft hij zich inzetten om ons dagelijks op de hoogte te houden van heel wat nieuwswaardigheden. Als mens verdient hij het ondersteund te worden om de shock te verwerken. Alle beetjes helpen!
Uiteraard weet René van deze inzamelingsactie. Vanuit Suriname is de actie opgestart door Idi Lemmers (collega en acteur, bekend van de film ‘Wiren’, te zien op Netflix), Vishmohanie Thomas (collega en voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), Edward Lee (media eigenaar), Horacio Stjeward (collega, fotograaf), Aristo Kelly (ondernemer), Samuel Jabini (vriend), Curtis Hofwijks (activist). Vanuit Nederland krijgen wij ondersteuning van Usha Marhé (journalist, schrijfster), die de Go Fund Me actie voor ons beheert, omdat dit niet vanuit Suriname kan. De inzameling gebeurt in contact met elkaar en op transparante wijze. Via updates wordt u op de hoogte gehouden van het verloop van de inzameling. Help ons René Gompers helpen!

Klik hier voor het doneren aan de actie

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter