blog | werkgroep caraïbische letteren

Internationale conferentie RIGHTABOUTNOW beperkt tot één dag

Goldie houdt keynote speech

Woensdag 10 oktober zal de ‘grondlegger’ van de Drum & Bass-muziek, Goldie, keynote spreker zijn tijdens de internationale conferentie New Realities: Art and Identity in Multicultural Europe die in het MC Theater gehouden wordt.

Goldie (ook wel Clifford Joseph Price) is voor MC hét voorbeeld van een artiest die via de underground en allerlei subscenes (low-art) zijn weg heeft gevonden naar de zogenaamde ‘high-art’. Bovendien is hij een multidisciplinaire artiest, waarbij MC zich herkent in de werkwijze en de weg die hij heeft bewandelt om te komen waar hij nu is. Naast de keynote speech van Goldie, zal de internationale conferentie die op woensdag 10 oktober gehouden wordt bestaan uit een speech van Alida Neslo (Suriname), een thematische discussie onder leiding van Baba Israel (USA/UK), een korte showcase door mimespeler Dionne Verwey, een expositie en een Q&A met leden van de graffitiformatie Kosmpolite Art Tour, de theatervoorstellingen Nina Simone (A)Live en Untrueen muziek.

Grondlegger Goldie
Goldie was in het begin van de jaren 90 één van de grote supersterren van de drum and bass beweging. Zijn in 1995 uitgekomen klassieke album Timelesskwam uit op zijn iconisch label Metalheadz en wordt vandaag de dag nog steeds gezien als beste Drum & Bass-plaat ooit gemaakt. Maar Goldie was ook actief als breakdancer, grafitti artiest en … als maker van gouden tanden. Voor velen was hij vooral de man met die charismatische gouden glimlach en de spreekwoordelijke grote muil, onderdeel van de jet set, acteur en b-boy, vast onderdeel van de roddel columns. Maar men moet niet vergeten dat hij verantwoordelijk is voor de meest experimentele, ambitieuze en symfonische jungle en drum and bass van de afgelopen twee decennia. Geen enkele andere producer of dj had dezelfde uitstraling, het charisma en de ambitie.

Culturele identiteit
Marjorie Boston, artistiek directeur van het MC Theater zegt over de conferentie: “Art & identity in multicultural Europe”: het thema van deze internationale conferentie is nooit zo relevant geweest als in het huidige verkrampte Nederlandse culturele klimaat. Maar uiteindelijk zijn het de kunstenaars die de culturele identiteit van een land bepalen, in weerwil van beleidsmakers en overheden. Daarom wordt het tijd dat kunstenaars een onderwerp terug claimen dat nooit het alleenrecht van politici had mogen worden: identiteit. Want het erfgoed van morgen wordt vandaag door hen  gemaakt. En dan vooral buiten de  muren van de gevestigde podia en musea: online, op straat, en in de clubs. Let’s get this started!”

Programma

De conferentie vindt plaats op woensdag  10 oktober
van 12.00 tot 18.30 uur (exclusief de avondvoorstellingen)
Goldie spreek rond 14.00 uur.

Prijs volledig programma € 30,00 (met Nina Simone (A)Live!) exclusief voorstelling € 17,50.

Voor het volledige programma en kaartverkoop:

www.mconline.nl/rightaboutnowconference

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter