blog | werkgroep caraïbische letteren

De precieze data staan nog niet vast maar eind mei organiseert stichting The Back Lot opnieuw het internationale speelfilmfestival in TBL Cinemas. Tijdens het komende festival staat de Latijns-Amerikaanse film centraal maar worden ook films uit andere landen vertoond.

 

Eddy Wijngaarde voor het complex van TBL Cinemas (foto: @ Hester Jonkhout)

Eddy Wijngaarde, creatief directeur van TBL Cinemas en samen met Hennah Draaibaar de drijvende kracht achter stichting The Back Lot, laat weten dat het aantal festivaldagen afhangt van de zalen die beschikbaar zijn. “Wanneer we twee zalen reserveren voor het programma, kunnen we het over tien dagen spreiden. Het voordeel daarvan is dat we dan publiek kunnen interesseren dat nog niet bekend is met ons festival. Bij het gebruik van alle vijf zalen, beperken we het festival waarschijnlijk tot een dag of vijf.”

Voor het programma kan Wijngaarde zoals gewoonlijk putten uit het aanbod van het Internationaal Filmfestival Rotterdam dat eind januari werd gehouden. Daarnaast vormt de Caribbean Showcase een belangrijk onderdeel van het festival. Dat is een reizend filmfestival met tientallen films uit verschillende Caribische landen. Het gaat om een initiatief van het Cuban Institute of Film Art and Industry en Unesco Latin-America en heeft als doelstelling het bewerkstelligen van culturele integratie binnen de Caribische regio.

Het is voor het eerst sinds juni 2009 dat de stichting The Back lot weer een festival organiseert. De afgelopen twee jaar stonden voor de stichting vooral in het teken van de opzet en introductie van de nieuwe multiplex TBL Cinemas. Tegelijkertijd wilde de organisatie vermijden dat het publiek het bioscoopcomplex meteen met festivals zou associëren door snel na de opening een festival te organiseren.

The Back Lot organiseert vanaf 2002 filmfestivals om de belangstelling voor films en filmmakers te stimuleren. In december een documentaire festival met producties uit het aanbod van het IDFA, het International Documentary Festival Amsterdam. En in de eerste helft van het jaar een speelfilmfestival.

[uit Starnieuws, 8 maart 2011]

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter