blog | werkgroep caraïbische letteren

Inhuldiging Babs Gons als Dichter des Vaderlands

All that Poetry

De feestelijke opening van ILFU en de inhuldiging van Babs Gons als Dichter Des Vaderlands, met optredens van dichters en muzikanten. Met: Babs Gons, Lieke Marsman, Roger Robinson, Shishani Vrankckx, Ester Naomi Perquin, Anne Vegter, Edward van de Vendel, Danielle Zawadi, Lin An Phoa, en Benzokarim.

Babs Gons. Foto © Bianca Sistemans

maar wie zijn we nu
wie zijn we morgen
met dit verleden dat zich voor ons uitstrekt
wie zijn we achter de komma
de kleinkleinkleinkinderen van

[Uit: Wie zijn we morgen, 1-7-23, Babs Gons]

Wie we morgen zijn zal de dag na deze ons vertellen, maar wie de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt, dát is ondertussen landelijk bekend: Babs Gons zal vanaf 24 september aantreden als negende Dichter des Vaderlands. Zij volgt in die functie Lieke Marsman op, die haar functie in januari van dit jaar beëindigde.

Het comité dat Babs Gons benoemde roemt haar als ‘een van de meest aansprekende dichters die Nederland nu heeft, met een stem vol vuur, brandend en warm, zowel op het podium als op papier. Ze is een dichter die bevlogen en betrokken woorden weet te geven aan wat er leeft in deze tijd, in een samenleving die zij vol overtuiging bij de poëzie betrekt’.

In het programma All that Poetry trekken we alles uit de kast om een groot feest rondom onze nieuwe Dichter des Vaderlands te bouwen en de poëzie in het algemeen te vieren.

Babs nodigde een keur aan topdichters uit: uit Nederland, Edward van de Vendel, Benzokarim, en oud-dichters des Vaderlands Ester Naomi Perquin, Anne Vegter en Lieke Marsman. Daarnaast zal ook de Brits-Trinidadiaanse dichter Roger Robinson speciaal voor All that Poetry naar Nederland komen. Robinson won in 2019 de prestigieuze T.S. Eliot prijs voor zijn poëzie (na Derek Walcott was hij de tweede Brits-Caraïbische dichter die deze eer ten deel viel). Babs Gons is al jaren een groot fan van hem en na deze middag zijn wij dat ongetwijfeld allemaal. Verder een performance van de kippenvelopwekkende muzikant ShishaniDaniëlle Zawadi en Lin An Phoa spreken over de staat en rol van de poëzie.

Aldith Hunkar presenteert het programma.

We verheugen ons op een onvergetelijke aftrap van ILFU en een ongetwijfeld onvergetelijk Dichter des Vaderlandschap van Babs Gons.

Datum: zondag 24 september 2023. Tijd: 4:30. Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht. Uitverkocht.

Babs Gons

Babs Gons (1972) is dé koningin van spoken word. Ze is schrijver, performer, Parool-columnist, theatermaker, host en docent. In 2018 ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Kunst en Cultuur voor haar jarenlange werk binnen de culturele sector. Haar boek HARDOP kwam uit in 2019, waarin zij achttien toonaangevende performers uit de spoken word-scene voor het voetlicht brengt. In april 2021 is haar dichtbundel Doe het toch maar verschenen. Ze presenteerde jarenlang haar eigen muzikaal-literaire theatershow Babs’ Woordsalon en presenteerde voor ILFU onder meer het NK Poetry Slam en de Kindernacht van de Poëzie. Dit jaar trad ze toe tot de programmaredactie van De Nacht van de Poëzie. In juni 2022 kwam bij Atlas Contact haar verhalenbundel Alles Wat Je Liefhebt Wordt Mooi uit. Babs Gons is van september 2023 tot september 2025 Dichter des Vaderlands.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter