blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Inheemsen verwerpen voorlopige grondhuur’

door Christio Wijnhard
Paramaribo – Het inheemsenplatform voor Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (Esav) verwerpt de uitspraak van Lesley Artist, dat inheemsendorpen hun traditionele woongebied in ‘grondhuur’ willen, en eisen rectificatie. Dit zegt Romeo Pierre, kapitein van Pierrekondre. “Indien Artist spreekt als voorzitter van de Vids (Vereniging van Inheemse DorpshoofdenSuriname, …red.), dan spreekt hij ook namens ons. Maar wij zijn niet geraadpleegd.”

Inheemsen verwerpen voorlopige grondhuur_Detailfoto

De Asav-delegatie. Foto: Christio Wijnhard

Daaruit concludeert de Esav dat Artist de uitspraak op ‘eigen initiatief’ heeft gedaan en dan ook voor “eigen rekening en risico”. Dat heeft volgens de organisatie voor opschudding gezorgd binnen de inheemse gemeenschap. Pierre trekt daarom samen met Alwin Ligorie (Stichting Maswanary Suriname), Audrey Christiaan, Guillano Zaalman, Inge Pierre (allen van Esav) en Astrid Toenae (opvolgend kapitein van Maho) aan de bel.

Artist heeft op 9 februari aan de Ware Tijd gezegd dat de vijftig inheemse dorpen in Suriname de grond in voorlopige grondhuur willen, totdat de kwestie omtrent collectief grondbezit definitief zal zijn opgelost. “De Esav verwerpt deze uitspraak, omdat ze in strijd is met de principes van de inheemsen wereldwijd”, staat in de verklaring. “Indien wij dit accepteren, handelen wij in strijd met de rechten van de inheemse volkeren, zoals vastgelegd in de declaratie van de Verenigde Naties.”

[uit de Ware Tijd, 21 februari 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter