blog | werkgroep caraïbische letteren

Inheemsen & grondenrechten: Echter, zij kwamen van een koude kermis thuis

Ongeduldige inheemsen eisen erkenning grondenrechten

door Jason Pinas

PARAMARIBO – Inheemsen in verschillende delen van het binnenland zien het grondenrechtenvraagstuk liever gisteren dan vandaag definitief opgelost worden. De groep wordt steeds ongeduldiger en eist dat de regering vaart achter het proces zet. De inheemsen hadden gehoopt dat president Desi Bouterse het stappenplan, dat moet leiden tot de daadwerkelijke erkenning, op 7 augustus van het vorig jaar zou ondertekenen.

Inheemse man in een boot bij Galibi, Marowijnemonding. Foto © Michiel van Kempen

 

Echter, zij kwamen van een koude kermis thuis. Het staatshoofd weigerde de stukken toen te ondertekenen. Als reden voerde Bouterse aan, dat hij het plan eerst met de Raad van Ministers moest bespreken. “Anders had ik vandaag echt getekend”, hield hij de inheemsen destijds voor. Maar sindsdien is er niets meer gebeurd. Ondanks dat de ministerraad het plan intussen heeft goedgekeurd, heeft Bouterse zijn handtekening nog niet gezet.

Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (Vids), vraagt zich af wat de president weerhoudt om het stappenplan te ondertekenen. “Wij willen weten wat de stand van zaken is, want we weten nu niet wat er gebeurt”, treurt hij tegenover de krant. Volgens hem is het voorbereidend werk helemaal afgerond.

Jubitana benadrukt dat de verwachtingen van de inheemsen hooggespannen zijn. Volgens hem maken zij zich zorgen en willen ze graag dat de grondenrechten voor de verkiezingen van 2020 erkend worden door de staat. Indien er geen reactie vanuit de regering komt, zal de Vids zich na deze week rechtstreeks tot het staatshoofd wenden. “We gaan vragen om hem persoonlijk te spreken.”

Jubitana, zelf dorpshoofd van Hollandse kamp, zegt dat de mensen zich ongerust maken over het feit dat er overal concessies worden uitgegeven, zonder rekening te houden met de rechten van de plaatselijke bewoners. De wet Beschermde Dorpsgebieden, die vorig jaar is goedgekeurd door het parlement, is volgens hem een stap in de goede richting.

 

Hij blijft er echter bij dat het grondgebied van inheemsen beter beschermd moet worden. “Wij willen rechten op de gronden, maar we staan juridisch een beetje zwak omdat in onze wetgeving het collectieve recht niet voorkomt, alleen het individuele recht. Maar we blijven vechten”, zegt hij optimistisch.

[uit de Ware Tijd, 12/04/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter