Inheemse kunstenaar Winston van der Bok is niet meer
door Audry Wajwakana
PARAMARIBO – Winston van der Bok wordt geprezen als één van de weinige Surinaamse inheemse kunstenaars, die met zijn grafische achtergrond zijn inheemse roots diepzinnig wist uit te drukken. “En dit ondanks zijn westerse opvoeding”, zegt Patrick Tjon van de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO). De kunstenaar overleed op 25 september en is vrijdag gecremeerd. Van der Bok werd 74 jaar.
Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Paramaribo en begon heel jong als grafische vormgever bij het toenmalige grafisch bureau Rubbenstein & Healy. In 1992 kreeg Van der Bok een opdracht om in het kader van vijfhonderd jaar ‘ontdekking’ van Amerika visueel materiaal te ontwerpen. Dit was voor hem de prikkel om gehoor te geven aan de innerlijke roeping om visueel artistieke vorm te geven aan zijn culturele erfenis. Hij hield zijn eerste expositie in hetzelfde jaar in Theater Thalia.
Van der Bok was ook enkele jaren als docent grafische vormgeving verbonden aan de academie tot hij bedankte vanwege gezondheidsredenen. Zijn laatste tentoonstelling – ‘Nurture the World’ – was in december 2018 in Spice Quest, waar hij artistieke aandacht gaf voor een langzaamaan verdwijnende cultuur. Ook hierin gebruikte hij zijn moderne grafische kennis en ervaring, waardoor hij in staat was het verleden met het heden te verbinden. “Hij was een goede vormgever, erg accuraat. Een bescheiden man die zijn werk door en door kent”, memoreert René Tosari zijn kunstvriend.
[uit de Ware Tijd, 02/10/2021]