blog | werkgroep caraïbische letteren

Indonesische adellijke bloedlijn in Suriname in boek vastgelegd

door Tascha Aveloo  

PARAMARIBO – Roberto Moeljadi is werkelijk van adellijke stand. Dat is bij de presentatie van Silence the Truth-De verborgen sultan van Yogyakarta, het debuutboek van Reginia Kromoprajitno, naar voren gekomen uit een document dat de authenticiteit bevestigt. Het werd voorgelezen door pak Sapto Sopawiro. 

Mas Raden Roberto Moeljadi en zijn gezinsleden. 

Bij de boekpresentatie op 22 december werd Moeljadi aangekondigd als Zijne Hoogheid, ‘Mas Raden’. Ambassadeur Ricardo Panka bevestigde dat de Surinaamse overheid destijds via de ambassade in Indonesië had gevraagd naar de waarheidsgetrouwheid van het stuk en dat die werd gegeven door Yogyakarta. “Ik ben beëdigd als ‘Raden’ maar die ‘titel’ is alleen in Indonesië geldig. Daarbuiten ben ik gewoon meneer Panka. Maar Zijne Hoogheid Roberto Moelajdi is overal waar hij gaat ‘Mas Raden'”, vertelde Panka.

Kromoprajitno, die schrijft onder het alias Reginia Quinn, heeft nu al een vervolg gepland van haar cultuur historische pennenvrucht. Volgens haar wil Moeljadi zich inzetten voor de totale Surinaamse samenleving, maar in het bijzonder voor de Javaanse gemeenschap vanwege de oude historische banden met Indonesië, “om te helpen aan de verbetering en de ontwikkeling van Suriname”.

Hij bezocht in 2019 het paleis (kreton) van de regerende sultan van Yogyakarta Sri Sultan Herjuno Darpito, Hamengkubuwono X. De vorst zegde ondersteuning door het koninklijk huis toe bij de uitvoer van ontwikkelingsprojecten. Voor Moeljadi zal er een paleis worden gebouwd in Suriname.

[uit de Ware Tijd, 26/12/2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter