blog | werkgroep caraïbische letteren

Indianen van Suriname. Bruggenbouwers en erfgoeddragers van een vergeten volk

De indianen van Suriname zijn trots op hun land en hun tradities. De vondst van het Penard manuscript uit 1908 over hun cultuur plaatst dit erfgoed in een nieuw daglicht. Het manuscript is een enorme stimulans voor de Indiaanse gemeenschap en van ongelooflijk groot belang. Zij kunnen hiermee hun cultuur aan de vergetelheid onttrekken en dit erfgoed nieuw leven inblazen. Ondanks de rijke orale traditie is veel kennis over hun cultuur in de loop van de tijd verloren gegaan.

De focus richtte zich op de erfgoeddragers en bruggenbouwers in het Paradistrict: de oudere generatie wiens taak het is hun culturele erfgoed over te dragen aan de jongeren, aan jonge wereldburgers die weinig of geen kennis hebben van hun culturele erfgoed en geschiedenis, maar daar wel nieuwsgierig naar zijn. Kennis waarmee zij zichzelf kunnen positioneren als bruggenbouwers om van daaruit hun eigen tradities uit te dragen.

foto Diederik van Goethem

El Roy – foto Diederik van Goethem

Het resultaat is dit unieke boek met verhalen waarin het warme witte zand van de indiaanse dorpen voelbaar wordt en de kracht van de natuurelementen het leven kleur en geur geeft. Waar de mystiek diep verweven is in het bestaan en in kunst en cultuur tot uiting komt.

foto Diederik van Goethem

Trio indianen – Kwamasalamutu Suriname / foto Diederik van Goethem

De auteur: Petra Nelstein, zelf geïnitieerd tot medicijnvrouw in Suriname, kreeg van haar Surinaamse oom onderricht in verschillende ceremoniële rituelen. Haar oom – en medicijnman – Kenneth woonde jarenlang in het Amazonegebied bij de Indianen.  Petra Nelstein heeft diverse boeken op haar naam staan, waaronder Mijn leven als diersjamaan. Daarnaast heeft zij een praktijk als psycho-sociaal therapeut.

Fotografie: Diederik van Goethem is ruim 40 jaar werkzaam als zelfstandig fotograaf. Van Goethems werk wordt aangeboden door diverse internationale fotobureaus.

Jonge Trio indianen – Suriname / foto Diederik van Goethem

Boekgegevens: Indianen van Suriname. Bruggenbouwers en erfgoeddragers van een vergeten volk
Petra Nelstein & Diederik van Goethem
ISBN: 9789460224898
paperback, 160 pagina’s
verkoopprijs: € 19,50
LM Publishers

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter