blog | werkgroep caraïbische letteren

India schaft koloniale term ‘koelie’ af

Bij de modernisering van de Indiase spoorwegen hoort ook het niet meer gebruiken van de koloniale term koelie, zoals de bagagedragers op stations nog steeds worden genoemd.

De Indiase minister van Spoorwegen, Suresh Prabhu, heeft donderdag tijdens de presentatie van zijn plannen met het kolossale staatsspoorwegbedrijf gezegd dat de koelies nu sahayaks (helpers) gaan heten.

De koelie was in Brits-Indië net als in de Nederlandse koloniale wereld een ongeschoolde Aziatische arbeider. De term had een erg negatieve lading. In het Nederlands werd bijvoorbeeld vernederend werk ook koeliewerk genoemd. Maar dit wordt straks ‘sahayakwerk’ als de Indiase spoorwegminister zijn zin krijgt.
Opleiding

Suresh Prabhu wil volgens Indiase media de sahayaks ook aan opleidingen helpen, honderden stations met wifi uitrusten en zeker 17.000 moderne toiletten in treinwagons installeren.

De spoorwegen van India zijn oud en kampen met achterstallig onderhoud en verval. Toch is het netwerk cruciaal voor het transport in het land van 1,2 miljard mensen. De vaak oude treinen vervoeren dagelijks bijna 25 miljoen mensen.

De regering heeft vorig jaar aangekondigd de komende vijf jaar 124 miljard euro te stoppen in de renovatie van de spoorwegen. Premier Narendra Modi heeft gezegd dat de spoorwegen de ruggengraat worden van de economische ontwikkeling.

[ANP/Nu.nl, 25 februari 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter