blog | werkgroep caraïbische letteren

In twee landen thuis

door Kevin Headley

 Isaura Sanwirjatmo

Veel Surinaamse Nederlanders hebben het gevoel in twee landen thuis te horen, of soms juist in geen van beide. De 24-jarige Isaura Sanwirjatmo, student Grafische Vormgeving aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU), besloot dit gevoel te onderzoeken en vast te leggen op foto en film. Gelijktijdig maakten studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht (HU) dubbelportretten van Surinamers en hun familieleden in Nederland.

De muziek in de beschilderde wilde bussen, de schaafijswagens en de koloniale gebouwen; karakteristieke elementen die vanzelfsprekend zijn voor wie in Paramaribo woont. Isaura Sanwirjatmo gebruikt ze als ingrediënten voor een filmserie en een fotoreportage. Vijf maanden heeft ze in Suriname doorgebracht om beelden te verzamelen, maar vooral om zelf te ervaren hoe het is voor een Surinaamse Nederlander om met ieder been op een ander continent te staan.

In de negen filmpjes die zij heeft geproduceerd, vertellen Surinaamse Nederlanders hoe zij de band met hun twee thuislanden ervaren.

[Lees hier verder in Parbode, 1 juni 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter