blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

In Suriname wonen de verstandigste Surinamers

door Fred de Haas

Vanmiddag, 16 december 2022, hoorde ik op Radio 1 (Nederland) om 15.15 uur plaatselijke tijd een kort gesprek tussen Iwan Brave – sinds 2015 hoofdredacteur van het Surinaamse dagblad De Ware Tijd – en Humberto Tan. U weet wel.

Het ging over excuses-gate en Tan wilde weten hoe men in Suriname dacht over het gedoe over de excuses aan de afstammelingen van de ‘tot slaaf gemaakten’ in Nederland en Suriname.
Brave gaf hem in beleefde en diplomatieke woorden te verstaan dat men het in Suriname eigenlijk geen bal kon schelen. Ze maakten in Suriname deel uit van een pluriforme maatschappij (Chinezen, Hindustanen, Creolen, Saramakkanen, Bosland-Creolen en wat al niet meer). ‘We zien het wel’, aldus Brave. En we zullen ook wel zien wat Kaag te vertellen heeft.

Brave zelf had in een radioprogramma een tiental Surinamers, afstammelingen van ‘tot slaaf gemaakten’ gevraagd naar hun mening en ook die dachten er zeer genuanceerd over. Brave trok de conclusie dat de Surinaamse ‘gemeenschap’ (mijn aanhalingstekens) in Nederland er meer mee zat dan de mensen in Suriname. Leuk om te weten en een koude douche voor onze Surinaamse landgenoten. Tan verwonderde zich hier ook over. Zo leer je als Surinaamse Nederlander nog iets nieuws.
‘Wat Santhoki ervan dacht’, wilde Tan nog weten. Nou, zei Brave, die vindt dat 19 december een begin kon zijn van een zich voltrekkend proces. Brave snapte niet wat Santhoki hiermee bedoelde. Ik zal hem helpen: dat zijn zo ongeveer de woorden die Rutte zei toen hij antwoord gaf op een (domme) vraag uit het publiek. Rutte bedoelde dat 19 december slechts een startschot was en dat het proces zich verder zou ontwikkelen.

Enfin, ik moest uit dit interview de conclusie trekken dat er verstandige mensen in Suriname woonden en dat de Surinaamse ‘gemeenschap’ in Nederland kennelijk minder verstandig was, zich  meer met de slaventijd identificeerde en dus meer drukte maakte.

Het is maar dat we het weten.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter