blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

In Memoriam Stuart Axwijk

door Jeff Cramer

Stuart Axwijk is niet meer. Zo vredig en rustig als hij was, is hij [op woensdag 6 juni 2018] ingeslapen, omringd door zijn dierbaren.

Stuart was een rasartiest en cultuurwerker. Hij had een muziekcarrière van ruim 38 jaar, maar leefde echter slechts 53 jaar. In zijn rijke muziekcarrière heeft hij tal van nationale en internationale prijzen in ontvangst mogen nemen en met grote artiesten, waaronder Gloria Estefan, de Vlaamse Dana Winner en Gordon op het podium gestaan.

 

Stuart Axwijk

Stuart maakte toen deel uit van de bekende Nederlandse gospelformatie Deal of God, met onder andere Ebby, Ingrid en Ruben Drenthe en Manoushka Simons. Deze formatie heeft ook het huwelijk van Ruud en Estelle Gullit luister mogen bijzetten.

Stuart Axwijk was een allround zanger die ook deel uitmaakte van een aantal muziekformaties zoals: Beat Block (met de gebroeders Norman & Andy van Geerke), Name It, Anders, Time Out en The Jazzy Jazz Band. Op veel entertainmentavonden op de Pier en in de oude Saramacca Bar van Hotel Torarica, was hij een graag geziene gast.

Ook heeft hij samen gemusiceerd met een groot aantal van onze eigen toppers waaronder: zijn neef Powl Ameerali, Delano Weltevreden, Mark Westfa, Helianthe Redan, Gracia Thompson, Kenneth Moerli, Patricia Pocorni, Wilgo Tolud, Johan Herbert, Stanley Mandikarya, Trees Ralim, Giovanni Herdigein, Jorgen Raymann en Ernesto van Dal, the late great Joey Van Riessen (met wie hij ook goed bevriend was), maar ook met de Surinaams/Nederlandse muziekformatie Sabroso en velen meer.

Stuart Axwijk is de vertolker van de Suripop XV classic uit 2008, Swit’ Sranan, van componist Kenroy Leeflang. Dat nummer prijkt trouwens prominent op de nummer 3 positie van de Srefidensi Top 38, speciaal samengesteld door Stichting Supo van Ralph Wondel in verband met 38 jaar Onafhankelijkheidsviering van Suriname.

Maar naast muziek maken, was Stuart een sociaal bewogen mens, die – zowel individueel als in organisatieverband -, veel deed voor zijn omgeving, het Flora project, waar hij deels heeft mogen opgroeien en na zijn terugkomst uit Nederland weer in is gaan wonen. Net als zijn vader trouwens, de legendarische sportman, sportjournalist en commentator, Willebrod (Oom Will) Axwijk en moeder Doreen Axwijk (beiden overleden).

Het zingen heeft hij trouwens van pa Will, die zelf een groot muziekliefhebber was. Maar ook zijn zus Sheila Axwijk koesterde hij enorm.

Stuart heeft in zijn jongere jaren ook gevoetbald voor de legendarische pupillen/aspiranten ploeg Prakiki, op het toenmalige SOSIS sportcomplex, waarvan Pa Will Axwijk jarenlang directeur was en naar hem is vernoemd. Zijn oude teamgenoten organiseerden kortgeleden nog, horend over zijn ziekte, een reüniebijeenkomst in Amsterdam, een verrassingsontmoeting, die Stuart wel ontzettend heeft weten te waarderen.

Maar bovenal was Stuart een man van zijn gezin met een sterk geloof in God. Uit een eerdere relatie met Marian Bet, kwamen zijn drie prachtige kinderen Avya, Quinten en Dysine. Na het overlijden van Marian, ontmoette hij zijn huidige vrouw, nu weduwe Giovanna, die zich samen met hem ontfermde over zowel haar eigen kinderen, als die van Stuart, alsof het ook de hare zijn. Als ode aan haar schreef Stuart op treffende manier in een Facebookboodschap op Moederdag (de laatste die hij nog zou meemaken en zijn laatste post): “Vader ben ik van Avya, Quinten en Dysine. Dank aan Marian Bet, die mij deze kinderen geschonken heeft. Marian is helaas niet meer in ons midden. Ze was een goede moeder! Giovanna..Gio..Giet..Moppie, mij huidige levenspartner, ontfermt zich thans, zoals het een moeder(hart) betaamt, samen met mij over de kinderen. Wat bewonder ik haar in de omgang met de kids. Het lijkt als of ze die zelf gebaard heeft. Moeder voor kinderen…..moet je willen zijn, een gave immers geeft nog geen garantie voor een gedegen moederschap. Gio heeft deze Goddelijke gave niet beschaamd. Moeder is ze, al – dan- niet biologisch, van 7 kinderen. Dank je Gio voor jouw bijzondere zorg. Dank je voor de liefde die je hen, maar ook aan mij geeft. Dank je, dat je de opvoeding samen met mij doet. Thank you, for being this special. WE LOVE YOU! Have a great, blessed Mothers-day!”

Dit tekent de vader en echtgenoot, maar vooral de mens die Stuart Axwijk was. Hij verloor helaas de strijd tegen kanker, maar zijn gouden hart blijft voor altijd in ons voortleven. Ga nu maar rusten Stu, your legacy will live on in our hearts! Untill we meet again! Bijzonder veel sterkte en liefde voor Sheila, Gio & kids en de rest van de grote familie, vrienden en kennissen.
Nefo Jeff en gezin.

[van de Facebook-pagina Surinamers Overzee, 8 juni 2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter