blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam Ruben Karsters

Ruben Karsters,  geboren Paramaribo 22-5-1941 –  overleden Paramaribo 5-3-2013

Ruben Karsters, bekend als één van de mooiste Surinaamse portretkunstenaars, is overleden. Hij is 71 jaar geworden. Karsters heeft meer dan een halve eeuw gewijd aan kunst en kunstonderwijs. Hij is gisteren, 5 maart, heengegaan.

Zijn werken maken deel uit van de nationale kunstcollectie van de staat. Ook in het Nationaal Museum en in kunstcollecties van Suriname, Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten van Amerika. In het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn eveneens werken van Karsters te vinden.

De kunstenaar heeft in meer dan zeventien landen in het Caribisch gebied, Latijns-Amerika, Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika geëxposeerd. De op 22 mei 1941 in Paramaribo geboren artiest was een autodidact. Hij was dol op knutselen. Op zijn twaalfde had hij de kunst van tekenen, waardoor hij werd uitgenodigd om zich aan te sluiten bij een groep van drie oudere kunstenaars. Op zijn dertiende begon hij lessen te geven aan kinderen tussen de acht en dertien jaar. Zijn eerste geslaagde olieverfschilderij maakte hij op zestienjarige leeftijd.

Karsters behoorde tot de meer traditionele generatie schilders. Hij bewonderde de stijl van de oude meesters van wie de invloed duidelijk terug te vinden is in zijn eigen stijl. Hij had een duidelijke voorkeur voor portretten. De kunstenaar werkte voornamelijk in olieverf op doek, maar heeft ook successen geboekt met pastel, potlood en zelfs balpen.

Behalve als scheppend kunstenaar, heeft Karsters een onschatbare bijdrage geleverd aan het onderwijs en de opleiding van de kunst studenten in Suriname. Sinds 1970 was hij kunst leraar en docent. Hij gaf niet alleen les op veel middelbare scholen, maar ook op de pedagogische instituten. Van 1968-1970 was hij directeur van het Cultureel Centrum in Paramaribo. Van 1981 tot 2006 was hij verbonden aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs eerst als adjunct-directeur (tot 1984) en later als docent Beeldende Kunst

Namens de nabestaanden: beri.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter