blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam Prof. John Alexander Tjon Joe Gin

door William L. Man A Hing

John werd 7 december 1937 geboren te Paramaribo en is 20 september plotseling overleden in zijn woonplaats Bilthoven. Hij woonde met ouders en familie op de bovenverdieping van hun bedrijfspand aan de Waterkant naast het voormalig warenhuis van Bettencourt. Nadat John zich 1953 als best geslaagde van de St. Paulusschool had laten noteren verliet hij zijn land om in Nederland verder te gaan studeren.

Tjon Joe Gin

Jonh Alexander Tjon Joe Gin, 7 december 1937 – 20 september 2010

Daar volgde een studie in de natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht waar hij 1964 promoveerde op een proefschrift: Quantum statistical theory of relaxation in isolated spin systems.
Aanvankelijk had hij nog eens met de gedachte gespeeld naar zijn land terug te keren, maar zijn kansen er een werkkring te vinden leken hem op zijn vakgebied toch gering.

Aan zijn alma mater Utrecht werd hij 1967 (en 1971) benoemd tot hoogleraar waar hij tot zijn emeritaat heeft gefungeerd. In die hoedanigheid is hij ook vaker verbonden geweest aan vele prestigieuze instellingen voor onderzoek en onderwijs in het buitenland, met name in de USA. Het aantal publicaties van zijn hand wordt geschat op ruim 200 stuks. Verder heeft hij talrijke studenten onder wie ook 16 promovendi begeleid.
Van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen werd hij 1997 tot lid benoemd.
Voor zijn uitzonderlijke verdiensten op het gebied van de theoretische fysica genoot hij alom grote erkenning. Het tijdschrift Few-Body Systems (Springer Verlag) wijdde aflevering 24 van 1998 onder de titel Laudatio geheel aan de 60-jarige natuurkundige John A. Tjon en zijn werk.

[Verschenen in de West van 02-10-2010]

1 comment to “In memoriam Prof. John Alexander Tjon Joe Gin”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter