blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

In Memoriam Oscar Steba

Juan Oscar Steba, beter bekend als Oscar Steba, is op 13 juli 1930 geboren in Curaçao. Hij is samen met zijn familie in Aruba komen wonen toen hij negen jaar oud was. Zijn vader, Arnulfo Steba, was een heel bekende musicus in Aruba, in het bijzonder in de wijk Dakota, waar de familie zich vestigde.

Juan Oscar Steba2

Oscar zelf is terug gegaan naar Curaçao om zijn studie te volgen bij het Internaat Scherpenheuvel (Skerpene). Daar heeft hij, gelijk veel andere musici uit de toenmalige Nederlandse Antillen, zijn eerste stappen gezet op muzikaal gebied. Hij is begonnen met het spelen van trompet en in een recordtijd van negen maanden beheerste hij het bespelen van dit instrument. Dit had als gevolg dat de dirigent van het Filharmonisch Orkest hem direct opnam in het orkest.

Op 18-jarige leeftijd keerde Oscar terug naar Aruba. Het eerste muziekensemble (conhunto) waarvan hij deel uitmaakte in Aruba was ‘Caribbean Boys’; dit vond plaats gedurende de periode 1949 -1953.  Oscar speelde toen ‘eerste trompet’ en voerde samen met Edwin Zichem het leiderschap uit over de ‘Caribbean Boys’.

Na ‘Caribbean Boys’ hebben zij de muziekgroep ‘Estrellas Lucky Strike’ opgericht. Een serieus, gedisciplineerd ensemble, dat verschillende ‘live’ optredens had bij Radio Voz di Aruba vanuit Club Watapana in de Wilhelminastraat. Ook veraangenaamden zij feesten bij andere grote verenigingen in Aruba.

Voordat ‘Estrellas Lucky Strike’ opgericht werd, heeft Oscar een tournee gemaakt naar  San Juan, Porto Rico, om deel te nemen aan een folkloristisch muziekfestival. Andere prominente musici afkomstig uit Aruba die die tournee mede hebben gemaakt zijn Padu del Caribe (pianist), Edwin Zichem (zanger) en Harry Lake (trompettist). Zij hebben dit gedaan als deelnemer van een muziekgroep samen met Curaçaose musici, onder wie Julian Coco (gitarist) en Alejandro Frans (zanger).

Na een tijdje is ‘Estrellas Lucky Strike’, ‘Estrellas Rey de Copas’ geworden, dat ook een voortreffelijk muziekensemble was. Harry Lake was de muzikale leider van deze twee ensembles en Oscar Steba volgde hem op als muzikale leider van ‘Estrellas Rey de Copas’, nadat Harry – in verband met zijn werk – naar de Verenigde Staten moest emigreren.

Het laatste grote muziekensemble waarin Oscar heeft gespeeld, is ‘Sensacion Musical’, een fantastisch ensemble. Hier kunnen wij spreken van de ‘crème de la crème’, een werkelijke sensatie. Oscar arrangeerde de muziek, was de muzikale leider en speelde eerste trompet in dit ensemble.

Zijn collega-musici waren o.a. de trompettisten Arnold Beyde en Donny Pietersz, Eddy Bennett (pianist), Alberto Dollison (contrabas), Ebby Peterson (timbales), Arturo Calmes (bongo) en Eddy Mackay (conga). De zangers waren Juancho Kock, Edwin Zichem, die ook de administratieve leider van het ensemble was, Tirso Steba (bolerozanger, broer van Oscar) en Erwin Tujeehut (ook percussionist).

Oscar heeft ook samen gespeeld met de pianisten Raffy Hodge, Mario Bislick en Sonny Yearwood, die meegespeeld heeft met ‘Sensacion Musical’ in Suriname.

In het begin van de jaren zeventig hebben de musici ‘Sensacion Musical’ vrijwillig opgeheven. ‘Sensacion Musical’ heeft nooit een plaat gemaakt, hetgeen erg jammer is, maar aan de andere kant heeft dit muziekensemble veel opnames op de bandrecorder.

 

Juan Oscar Steba

Juan Oscar Steba

Na deze gouden periode heeft Oscar in 1970 zijn intrede gedaan als professionele musicus. Samen met Sonny Yearwood heeft hij het ensemble ‘Los Decanos del Ritmo’ opgericht. Na het ensemble ‘Decanos’ is Oscar basgitaar gaan spelen in een groot orkest onder leiding van Fred Stamer, dat iedere avond grote shows in ‘Aruba Sheraton Hotel’ begeleidde.

In het jaar 1975 is Oscar gehonoreerd als de eerste ‘Music-man of the Year’. Zijn zoon Reno Steba – zelf een virtuoos bassist van wereldfaam – heeft zijn vader aangemoedigd piano te leren spelen en jawel, Oscar is ook pianist geworden.

Ondanks het feit dat Oscar Steba een lange en briljante carrière achter zich had, vervolgde hij – met dezelfde kracht – zijn weg met het bespelen van de piano en de saxofoon, naast het feit dat hij arrangeur, trompettist en bassist was.

Wegens zijn muzikale levensloop en zijn vele muzikale successen en mérites, is op 3 december 2006 door de Club Social Flor di Oriente, in samenwerking met de Caribbean University of Aruba (C.U.A.), een hommage aan Oscar Steba in Aruba gebracht, waar hij te midden van zijn vele Arubaanse collega-musici en muzikale vrienden werd gelauwerd en gehonoreerd.

Velen weten het niet, maar Oscar was ook een goede bolerozanger. Dit is de reden waarom Oscar Steba, Dakotero in hart en nieren, gecatalogiseerd kan worden als een musicus “par excellence”, als een rasechte veelzijdige musicus!
Dat hij in vrede moge rusten!

(Dit In Memoriam is eerder als artikel geschreven en gepubliceerd in het Papiamento door Ramon Todd Dandaré met de waardevolle medewerking van Ebby Peterson en Oscar Steba zelf, en vertaald in het Nederlands door Alwin Toppenberg, die het voorgelezen heeft bij de crematie van onze dierbare vriend Oscar Steba.)

Rotterdam, 16 oktober 2015

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter